ZDRAVLJE

Tri hurme dnevno dovoljne su da se preporodite: Ovu namirnicu obavezno uvrstite u ishranuHurme imaju nevjerovatne sastojke. Osim bakra, kalijum manganat, vlakana, magnezijuma i vitamina B6 sadrže i skoro sve vitamine. Evo šta bi se desilo da ih jedete svaki dan.

Hurme poboljšavaju probavni sistem, te ukoliko imate problema sa probavom, stalan zatvor nutricionisti preporučuju hurme. Pored toga one liječe probleme kao što su hemoroidi.

U hurmama se nalazi mnogo magnezijuma, tako da može ublažiti bol i pomoći kod otoka, ali također smanjiti arterijsku upalu i rizik od srčanih bolesti, artritis. Hurme su veoma zdrave za trudnoću, čak 69 žena koje su testirane su imale manje bolova tokom porođaja ukoliko su za vrijeme trudnoće konzumirale hurme.

Hurma je bogata visokim nivoom magnezijuma koji pomaže kada su u pitanju problemi sa visokim krvnim pritiskom. Hurme su prava superhrana koja štiti tijelo od kardiovaskularnih bolesti. Njeni zdravstveni benefiti su veoma široki, a ovo je osam najvažnijih:

Prebogate gvožđem

Hurme su odličan izvor ovog važnog minerala, i baš zbog toga se preporučuju trudnicama, djeci i ljudima koji pate od anemije.

Sprječava dijareju

Hurme su bogate kalijumom, koji olakšava rad crijeva i stimuliše razvoj dobrih bakterija.

Liječe zatvor

Osim što spriječavaju dijareju, hurme rješavaju i problem sa zatvorom.

Čuvaju vitku liniju

Ako želite da spriječite gomilanje masnih naslaga, potrudite se da svakog dana pojedete nekoliko hurmi na prazan stomak, piše HealthyDefinition. Ali, pazite da ne pretjerujete sa hurmama – prepune su šećera.

Regulišu holesterol

Hurme dokazano stabilizuju nivo lošeg holesterola, tako što čiste krvne sudove i imaju moć da spriječe formiranje ugrušaka, prenosi Srpskainfo.

Jačaju srce

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top