Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da tri doze vakcina Pfizer-BioNTech COVID-19 neutrališu omikron, novu varijantu koronavirusa, objavile su ove kompanije u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

– Tri doze BioNTech-ovih vakcina protiv koronavirusa neutrališu varijantu omikron – rekla je naučnica Ozlem Tureči, suosnivačica BioNTecha na konferenciji za novinare.

Istakla je da prvi podaci pokazuju da treća doza i dalje nudi dovoljan nivo zaštite od bolesti uzrokovane varijantom omikron. Prema njenim riječima, široke kampanje vakcinacije i dopunske kampanje širom svijeta mogle bi pomoći u boljoj zaštiti ljudi, kao i da se prebrodi nadolazeća zimu na sjevernoj hemisferi.

Pfizer i BioNTech saopćili su da će nastaviti raditi na prilagođenoj vakcini koja bi, kako vjeruju, mogla pomoći u podsticaju visokog nivoa zaštite od koronavirusa izazvanog omikronom, kao i duže zaštite u odnosu na trenutnu vakcinu. U pitanju je prva zvanična objava proizvođača vakcina o efikasnosti vakcine protiv omikrona.

BioNTech i Pfizer istakli su da dvije doze vakcine daju niži nivo neutrališućih antitijela, ali da je treća doza njihove vakcine povećala antitijela na značajan faktor, faktor od 25. Dodali su da se nadaju da će do marta imati vakcinu protiv omikrona, dok se ne dobije odobrenje regulatora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…