ZDRAVLJE

TRI BRZA I LAKA NAČINA DA SMANJITE STRESJedan od stresnih dijelova dana može da bude i onaj koji provodimo na poslu. Ipak, postoji efikasan metod koji će vam pomoći da sobom upravljate lakše.

Taj metod je svjesnost. Kada se osjećate uznemireno ili preopterećeno, znanje kako da vježbate da budete svjesni i da koristite tu vještinu u svoju korist  može da bude moćno sredstvo za smirivanje nervnog sistema, regulisanje emocija i pomjeranje perspektive.

“Održavanje svjesnosti” je vještina i praksa koju možete da isporbate usred najstresnijeg radnog dana da biste se oslobodili stresa i ostali usredsređeni.

Tehnike koje smanjuju stres

Osnovno skeniranje tijela

Vizuelizacija

Ovo je još jedna tehnika svjesnosti, apstraktnija je i zahtijeva malo mašte. Tehnika uključuje zamišljanje nečeg veoma specifičnog – poput situacije zbog koje ste zabrinuti, određene osobe ili dostignuća na kom radite – i njegovanje pozitivnih slika i asocijacija oko njih.

Vježba disanja za početnike

Šutova vježba: Tri daha ne zahtijeva bilo kakvu pauzu ili čak napuštanje stolice, što je čini idealnom taktikom za radni dan. Vježba svjesnosti koja zahtijeva samo tri udisaja i traje manje od jednog minuta. Pronađite mirno mjesto i položaj koji je udoban. Prvo potpuno izdahnite da biste mogli da počnete sa udahom:

udahnite polako i potpuno

zadržite dah na vrhu nekoliko trenutaka

izdahnite polako i potpuno, razmišljajući o smirujućoj frazi

zadržite dah na dnu nekoliko trenutaka.

ponovite, počevši od udisaja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top