Za sve ljubitelje kafe, jutarnji rituali su nešto posebno. No, neophodno je misliti i na zdravlje zuba, a kako bi ga sačuvali, bitno je perete li zube prije ili poslije prve šoljice.

Poznato je da kafa može utjecati na boju zuba, a njena kiselost šteti i zubnoj gleđi. Ipak, stomatolozi savjetuju kako je zube potrebno prati prije samog ispijanja kafe, a evo i zašto.

“Pranje zuba prije nego popijete prvu šoljicu kafe uklanja naslage i spriječava nakupljanje mrlja”, govori doktorica stomatologije Christina Meiners.

Iako ste možda uvjereni da je pranje zuba nakon ispijanja kafe sasvim logična i neophodna stvar, zapravo je nešto što cijelu stiuaciju čini gorom.

“Ukoliko zube držite čistima, manja je mogućnost da će se na njih odraziti štetni utjecaji kafe”, dodaje Christina.

Tvrdi da pranjem zuba nakon kafe samo utrljavamo kiselost u zube, što ih čini još osjetljivijim.

“Ako to učinite s vremena na vrijeme, nema potrebe za paniku. Ali, ukoliko to stalno radite onda ćete istrošiti zubnu gleđ” dodala je doktorica Siama Muhammad.

Ukoliko vam se čini nezamislim da ne operete zube nakon prve kafe, stomatolozi savjetuju da pričakete bar pola sata prije nego to učinite.

“Pljuvačka će neutralizirati kiselost u ustima, a vaša usna šupljina će se za pola sata vratiti u normmalu”, izjavljuje doktorica stomatologije i dodaje da je pranje zuba u tom trenutku sasvim dobra ideja.

Također, preporučuje se da uzmete žvakaću gumu bez šećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke – prirodnog zaštitnog faktora svačije usne šupljine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…