U Kancelariju za razmatranje žalbi BiH pristiže sve više žalbi, pa ih je tako 2015. bilo 2.011, a prošle čak 3.868, što je jedan od razloga da zatraže povećanje broja radnika, te namjeravaju da ih zaposle još sedam, a to bi predstavljalo godišnji trošak od 232.000 KM.

Sve to se zaključuje iz Prijedloga odluke o odobravanju dodatnog zapošljavanja u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, a koji je trenutno u procesu konsultacija.

Predloženo je, naime, da budu zaposlena četiri stručna savjetnika za pitanja javnih nabavki, te po jedan referent za finansijsko-računovodstvene poslove, referent za administrativno-tehničke poslove, odnosno vozač, te referent za arhivu – arhivar.

Pritom, predloženo je da se novac potreban za novo zapošljavanje na ime bruto plata i pripadajućih naknada, sa uključenim porezima i doprinosima, obezbijedi iz budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

U prijedlogu se ističe da razlozi za donošenje ove odluke proizlaze iz potrebe da se izvrši prioritetna popuna dijela upražnjenih radnih mjesta, sistematizovanih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Kancelariji.

Konkretno, po Pravilniku, sistematizovano je 55 radnih mjesta, a broj zaposlenih trenutno iznosi 33.

“To je nedovoljno za ostvarivanje programskih zadataka i predstavlja zanemarljiv broj u odnosu na planirani broj, a posebno u odnosu na obim poslova i poštivanje zakonskih rokova u kojim se poslovi iz naše nadležnosti moraju izvršavati, a što je sa ovako malim brojem izvršilaca vrlo teško realizovati”, istakli su iz Kancelarije.

Požalili su se da od 2015. godine do danas imaju konstantno isti broj zaposlenih sa minimalnim odstupanjima (porodiljsko odsustvo, neplaćeno odsustvo, sporazumni raskid).

Iz Kancelarije podsjećaju da su do sada podnijeli već četiri zahtjeva za dodatno zapošljavanje – u 2016, 2017. 2018. i 2020. godini. Požalili su se da su im sadašnji radnici opterećeni.

“Uprkos slabostima, na koje ne može uticati Kancelarija, ovo tijelo je uspjelo postići postavljene kratkoročne i srednjoročne ciljeve planirane u strateškim dokumentima, ali samo zahvaljujući izvanrednim naporima zaposlenih, koji su istovremeno radili više poslova i u radnom vremenu i izvan radnog vremena, a što ima za posljedicu opterećenje zaposlenih”, ističe se u Prijedlogu odluke.

Pitanje nedostatka osoblja u Kancelariji, dodaje se u ovom prijedlogu, ima značajan uticaj na nivo efikasnosti, posebno ako se ima u vidu broj primljenih žalbi.

Iz Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, u odgovoru na naša pitanja, potvrđuju da je, shodno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, sistematizovano 55 radnih mjesta, a broj zaposlenih u izvještajnom periodu iznosi prosječno 60 odsto, tj. 33 zaposlena. Broj žalbi se, dodaju, povećavao proteklih godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…