Današnja odluka Vlade Federacije BiH, a na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da se penzionerima u Federaciji sa decembarskim penzijama u januaru isplati po 50 KM pomoći, izazvalo je revolt penzionera. Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, za Faktor je rekao da je ovakav iznos pomoći potcjenjivački i da su protesti u Sarajevu neminovni.

– Tih 50 KM je omalovažavanje naše populacije i veoma potcjenjivački, to je sadaka. Tražit ćemo od penzionera da se odreknu tih 50 KM pa neki ih daju ministrima u Vladi FBiH da mogu lakše predeverati vrijeme nakon dočeka Nove godine. Nakon ovoga, neminovni su protesti u Sarajevu – kazao nam je izrevoltirano Trakić.

Podsjeća kako su zahtjevi penzionera od augusta povećanje penzija za 10 posto.

– Naši zahtjevi o povećanju penzija za 10 posto u ovoj godini stoje. Za utorak je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, obratit ćemo se parlamentarcima – kazao je Trakić.

Podsjećamo, u ovoj godini 15. aprila nije bilo redovnog usklađivanja (povećanja), penzija, a razlog je pad bruto domaćeg proizvoda, međutim penzioneri insistiraju na vanrednom povećanju penzija zbog enormnog povećanja troškova života, poskupljenja hrane, u ovoj godini.

Naime, Federalna vlada je uz julske penzije, u augustu, isplatila jednokratnu novčanu podršku penzionerima u Federaciji BiH je iznosila do 100 KM do 120 KM, ovisno o visini penzije.

Nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Mostaru saopćeno je kako se po 50 KM isplaćuje penzionerima u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika.

– Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19. Ukupna sredstva za provođenje ove uredbe osigurana su u budžetu FBiH za 2021. godinu. Novčani iznos od 50 KM isplaćuje se korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Novčani iznos isplatit će se petog januara 2022. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju sastavni je dio penzije za mjesec decembar 2021. godine.

Za provedbu ove uredbe zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje – saopćeno je iz Vlade FBiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…