Najava otvaranja rudnika litijuma u Srbiji skoro pa da je izazvalo revoluciju. Već dva vikenda širom Srbije se održaaju protesti u velikom broju gradova, koji su uspjeli natjerati i predsjednika Aleksandra Vučića da “povuče ručnu” i zakone o eksproprijaciji i referendumu vrati ponovo u skupštinsku proceduru, nakon što su već bili usvojeni.

S obzirom da Republika Srpska u svemu prati Srbiju, počelo se govoriti i o mogućem otvaranju rudnika litijuma na prostoru RS-a. Tim prije što su određena istraživanja već počela.

Međutim, prema riječima Esada Salčina, pomoćnika ministra za rudarstvo i geologiju u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva RS-a, na prostoru tog entiteta za sada nema potvrđenih ležišta litijuma. To znači da u dogledno vrijme neće biti otvoren nijedan rudnik litijuma u RS-u.

– Slovenačka firma, koja je osnovala komapniju Rudnik litijuma Laktaši, od 2018. godine vrši istraživanja na prostoru opštine Lopare. Ta istraživanja bi se trebala završiti u narednih godinu do dvije. Po završetku tih istraživanja  imaćemo informacije da li je i šta je pronađeno. Dok su istražni radovi u toku, ne možemo nagađati da li ima bilo kakvih pronalazaka, kazao nam je Esad Salčin, pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i Rudarstva RS-a.

Napomenuo je i kako je bilo pokušaja istraživanja i na drugim lokalcijama.

– Privredno društvo Rodon iz Bijeljine obraćalo se ovom ministarstvu za dobijanje dozvole za istraživanje na prostoru Bijeljine i Ugljevika, ali ono nije odobreno. Tražili smo od lokalne zajednice da se izjasne da li su saglasni da se vrši istraživanje na njenom prostoru, ali nismo dobili potvrdan odgovor. Imamo još nekoliko prostora u istočnom dijelu RS-a, ali ona još nisu aktivna. Moguće je da se naredne godine krene sa nekim istraživanjima. To bi trebale raditi naše domaće firme, koje bi trebale izvoditi istražne radove, ako nađu interes za to, dodao je Salčin.

Napomenuo je da, kao geolog po struci, podržava svako istraživanje i traganje za novim mineralima. A da li neka od tih istraživanja već sada vrši ili eventualno planira dolazak u našu zemlju komapnija Rio Tinto. Podsjećamo, najava dolaska ove kompanije u Srbiji je pokrenula talas protesta zbog informacija kako ona iz sebe ostavlja pustoš, zbog nepoštivanja ekoloških standarda prilikom iskopavanja ruda.

– Rio Tinto nije uključena na prostoru RS-a ni u jednom projektu, niti su se javljali nama kao ministarstvu. To je jako bitno da kažemo, jer su se u medijima pojavljivale informacije da su i oni došli. Međutim, Rio Tinto se nikada nije javljao Ministarstvu za neka detaljna geološka istraživanja na prostoru RS-a, istakao je Salčin.

Posebno je napomenuo kako istraživanja kojima se ispituje prisustvo određenih minerala nemaju negativan uticaj na okoliš. Pojasnio je kako se posebnom mašinom izbuši rupa, odnosno uzme se uzorak tla do određene dubine. Taj materijal se poslije testira u laboratorijama, a sama lokacija se vraća u prvobitno stanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…