Govori se da će austrijske vlasti od iduće godine sasvim zabraniti svibanjska politička okupljanja naših desničara kod Bleiburga.

Uopće ih ne žele na svome tlu, čak i ako dođu pristojno odjeveni u odjeću vedrih boja, ne pjevaju o Juri i Bobanu i ne podižu ruku ako ne moraju na zahod.

Austrijancima je dosadilo raspravljati je li “za dom spremni” stariji ili noviji hrvatski pozdrav, ne žele više mudrovati o sličnostima i razlikama ustaških i hosovskih barjaka i znamenja, ne zanima ih koji je najveći zločinac dvadesetog stoljeća.

Piše: Ante Tomić za Slobodnu Dalmaciju

Sve povijesne prijepore oko kojih se mi desetljećima natežemo s druge strane granice će jednostavno razriješiti. Ustaškim će simpatizerima kratko, nedvosmisleno kazati odjebite.

Ne mogu reći da mi se ne sviđa ova jezgrovitost. Mi se ovdje često gubimo u beskrajnim blebetanjima, zaplićemo se u riječima. Što se više trudimo razbistriti neku stvar, ona nam je sve zamagljenija. Pogledajte i ovo skupljanje potpisa za referendum na našim ulicama i trgovima. Organizatori referenduma službeno su protiv covid potvrda, ali to je u nerazmrsivom klupku s gomilom drugih, neslužbenih vjerovanja i traženja.

Manje ili više izravno tu se bori i protiv cijepljenja, i protiv testiranja, i zaštitnih maski, i vodi križarski pohod protiv međunarodnih farmaceutskih kompanija čak i protiv uvođenja brze internetske veze. Jedni zagovaraju homeopatsko liječenje, drugi veterinarske pripravke, a treći niječu da bolest uopće postoji. To je užasna kakofonija, zbrka uzrujanih glasova u kojoj se najbolje čuju oni koji najmanje znaju.

Koliko god nam nesporni autoriteti, međunarodno ugledni medicinski znanstvenici poput Ivana Đikića ustrajno i strpljivo tumačili zašto je važno nositi masku, cijepiti se i izbjegavati druženja u zatvorenom, uvijek će nekakav Ivan Penava s diplomom kineziološkog fakulteta, veliki naš stručnjak za zgrčku i raznošku, u modroj adidasovoj trenerci sa zviždaljkom oko vrata, tvrditi da on to zna bolje.

Bacio se Penava tako jučer pred novinarske mikrofone, srčano kao partizanski bombaš na neprijateljski bunker, da nam objasni kako “velikom dijelu populacije, posebice najmlađima, covid ne može ništa”, i nitko se od prisutnih nije sjetio da ga upita zašto on misli da to može kazati, što njega kvalificira za ocjenu tko se treba, a tko ne treba cijepiti?

I kad Penava kaže da nije samo jedan u nas umro od cjepiva, već “se zna” da je bilo još mnogo takvih slučajeva, otkud to, sto mu jelenskih rogova, naš nastavnik tjelesnog odgoja zna? Koji su njegovi izvori? Kako se, na kraju krajeva, zovu ti što su umrli?

Neobična podudarnost

Lupetaju tako nepozvani glumeći da znaju o čemu govore. Gotovo se natječu tko će s većim samopouzdanjem izvaliti strašniju glupost, i kad vidite koliko je takvih oholih, drčnih budala, koliko njih neodgovorno sere dok nesretnici u bolnicama masovno umiru, da poželite da netko napokon ugasi kakofoniju, prekine ovo jalovo rapravljanje, ove iscrpljujuće Markove konake i objavi fajrunt. Odjednom, na rez, stani linđo, dosta je bilo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…