U Rudom 22. decembra, na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore, Josip Broz Tito je 1941. prvi put postrojio Prvu proletersku narodnooslobodilačku udarnu brigadu, preteču moćne armije, piše Srpskainfo.

Prva proleterska je decenijama bila ponos i zaštitni znak Rudog. Sve do 1992. kad se historija okrenula tumbe, jer su se Ruđani iznebuha prisjetili da su „oduvijek bili ravnogorski kraj“ i da s partizanima nemaju ništa.

Najuporniji antifašisti iz BiH i regiona se ipak spremaju u pohode Rudom, da na trgu, na kojem je prije tačno 80 godina postrojena slavna brigada, u srijedu obilježe jubilej. Ali, oni već znaju šta ih tamo čeka. Nije im prvi put da 22. decembra dolaze u Rudo.

“Istorijski preokret” je počeo 1992., kada su Ruđani prodali bronzani kip Josipa Broza Tita, onaj Augustinčićev, kakav i danas stoji u Kumrovcu, da bi zaposlenima u Muzeju Prve proleterske isplatili plate.

Tako je maršal, koji je decenjama krasio ulazni portal muzeja, otišao na kilo i završio na otpadu u Užicu, gradu u Srbiji koji se nekad zvao Titovo Užice. Za njega su Ruđani dobili 4.000 njemačkih maraka i isplatili radnicima četiri plate.

Vojislav Topalović, koji je u to doba bio predsjednik opštine Rudo, 2003. je za “Blic” izjavio da su morali prodati Tita, stisla ih kriza. Topalović, kojeg je prije dvadesetak godina Haški tribunal sumnjičio da je jatak Radovana Karadžića, preminuo je 2018. A Muzej Prve proleterske je promijenio ruho.

Danas na ulazu u ovaj muzej stražari četnički komandant Dragoljub Dražo Mihajlović. Ko hoće da vidi partizanske puške i bajonete, mora da prođe kraj Draže, to jest kraj Dražine slike. Ne mora baš da mu salutira, ali ni to ne bi bilo na odmet.

Takođe, jedini put ka Partizanskom groblju u Rudom danas vodi Ulicom Draže Mihajlovića, koja se ranije, pogađate, zvala Ulica Prve proleterske.

– Sve je tako kao što kažete, ali šta je tu sporno! Vremena se mijenjaju – kaže Mirko Stanić, sekretar Boračke organizacije Rudo.

Boračka organizacija, dakle ne stari partizanski SUBNOR, nego Boračka koja okuplja borce Vojske Republike Srpske iz rata devedesetih, preuzela je, već odavno, brigu o Muzeju Prve proleterske.

Pa su taj muzej, koji je nekad bio javna ustanova, a danas je napuštena imovina, „malo preuredili“. U muzej se danas ulazi kroz prostoriju Boračke, koju krase slika Draže Mihajlovića i ikona na kojoj su glavni likovi Sveti Dimitrije i Radovan Karadžić.

Cijela partizanska postavka preseljena je na sprat, dok je prizemlje preuređeno u Spomen sobu srpskim borcima. A na spratu posjetioce dočekuje Josip Broz Tito, baš onakav kakav je nekad bio, ali sa jednom malom razlikom, nije bronzani, kao u doba SFRJ, nego je od – kartona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…