Ako je 2021. bila godina u kojoj je svijet okrenuo protiv pandemije, 2022. će dominirati potreba prilagodbe novoj stvarnosti, kako u područjima preoblikovanim krizom (novi svijet rada, budućnost putovanja) tako i dubljim trendovima (uspon Kine, ubrzanje klimatskih promjena).

Ovo je deset tema i trendova koje treba pratiti u godini koja je pred nama.

Demokracija protiv autokracije

Američki izbori na sredini mandata i kongres Komunističke partije Kine jasno će suprotstaviti njihove suparničke političke sisteme. Što je bolje u pružanju stabilnosti, rasta i inovacija? Ovo rivalstvo će se odigrati u svemu, od trgovine do tehničke regulacije, cijepljenja do svemirskih stanica. Dok predsjednik Joe Biden pokušava okupiti slobodni svijet pod zastavom demokracije, njegova nefunkcionalna, podijeljena zemlja loša je reklama.

Od pandemija do endema

Dolaze nove antivirusne pilule, poboljšani tretmani antitijelima i više vakcina. Za vakcinisane ljude u razvijenom svijetu virus više neće biti opasan po život. Ali i dalje će predstavljati smrtonosnu opasnost u svijetu u razvoju. Osim ako se vakcinisanje ne može pojačati, covid-19 će postati samo još jedna od mnogih endemskih bolesti koje pogađaju siromašne, ali ne i bogate.

Brige o inflaciji

Poremećaji u lancu opskrbe i porast potražnje za energijom potaknuli su rast cijena. Centralni bankari kažu da je to privremeno, ali ne vjeruju im svi. Britanija je posebno izložena riziku od stagflacije, zbog nedostatka radne snage nakon Brexita i njezine ovisnosti o prirodnom plinu.

Budućnost rada

Postoji širok konsenzus da je budućnost “hibridna” i da će više ljudi provoditi dane radeći od kuće. Ali postoji mnogo prostora za neslaganje oko detalja. Koliko dana, i kojih? I hoće li biti pošteno? Istraživanja pokazuju da se žene manje žele vratiti u ured, pa bi mogle riskirati da budu zaobiđene u unaprijeđenju. Debate se također vode oko poreznih pravila i nadzora udaljenih radnika.

Novi techlash

Regulatori u Americi i Evropi godinama pokušavaju zauzdati tehnološke divove, ali još uvijek nisu narušili njihov rast ili profit. Sada je Kina preuzela vodstvo, namijenivši svojim tehnološkim firmama brutalni obračun. Predsjednik Xi Jinping želi da se fokusiraju na “duboku tehnologiju” koja pruža geostratešku prednost, a ne na neozbiljnosti poput igara i kupovine. No hoće li to potaknuti kinesku inovaciju ili ugušiti dinamiku industrije?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…