Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, optužio je premijera KS Edina Fortu da je galamio na današnjem sastanku i zvao ga da se fizički obračunaju.

Sivro ovo navodi u dopisu ostalim predstavnicima sindikata.

“Na pregovorima održanim u srijedu, 8.12.2021. godine, na kojima smo svi svjedočili demagogiji i populizmu premijera Edina Forte, vjerovatno ste svi bili u šoku i nevjerici kada ste čuli da je Vlada Kantona Sarajevo ponudila ‘velikih’, 5 KM za povećanje osnovice. Svjedočili ste i vrlo neprimjerenom ponašanju premijera Edina Forte, koji viče i galami za pregovaračkim stolom, a također ste svjedočili pozivu premijera upućenog predsjedniku Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH KO KS da ‘izađe u hodnik da se fizički obračunaju’”, stoji u Sivrinom dopisu.

Kako se dalje ističe, zahvaljujući “brzoj reakciji i intervenciji predsjednika Sindikata policije KS Sadika Eće i ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, do fizičkog obračuna” između premijera i Svire nije došlo.

Iz prethodno navedenih razloga kao i “činjenice da Vlada Kantona Sarajevo u pregovorima ponižava radnike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, predstavnik Kantonalnog odbora SSOOiO F BiH KO KS neće prisustvovati pregovorima”.

“SSOOiO FBiH KO KS i dalje ostaje u punom kapacitetu sastavni dio Koordinacije 8 sindikata i predlaže da se u srijedu, 29.12.2021. godine u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodu i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva provede štrajk upozorenja u trajanju od dva sata (8:00-10:00h) te da se izvrše pripreme za organiziranje masovnih protesta ispred Vlade Kantona Sarajevo, na dan održavanja Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu će biti prijedlog Budžeta KS za 2022. godinu”, stoji u Sivrinom dopisu.

Zaključuje se da će se o ponašanju premijera Edina Forte očitovati organi SSOOiO F BiH KO KS u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…