ZDRAVLJE

Tek što se ugasila jedna pandemija, na pomolu druga: Pojavio se novi smrtonosni virusTek što se ugasila pandemija koronavirusa, pojavio se malo poznati virus koji izaziva mnoge od istih simptoma – infekciju donjeg dijela pluća, kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu i groznicu.

Slučajevi humanog metapneumovirusa, ili HMPV, porasli su ovog proljeća, prema evidencijama sistemima za nadzor respiratornih virusa američkog Centra za kontrolu i prevenciju.

HMPV je popunio bolničke jedinice intenzivne njege malom djecom i starijim osobama koji su najugroženiji na ove infekcije. Na svom vrhuncu sredinom marta, skoro 11% testiranih uzoraka bilo je pozitivno na HMPV, što je broj koji je za oko 36% veći od prosječnog, sezonskog vrhunca prije pandemije od 7% pozitivnih testova, prenosi Bosnainfo.

Studije pokazuju da HMPV svake godine izaziva isto toliko bijede u SAD koliko i grip i blisko srodni virus, RSV. Jedna studija uzoraka pacijenata prikupljenih tokom 25 godina pokazala je da je to drugi najčešći uzrok respiratornih infekcija kod djece. Studija u Njujorku sprovedena tokom četiri zime pokazala je da je kod hospitalizovanih starijih osoba uobičajena RSV kao i grip. Kao i ostale infekcije, HMPV može dovesti do intenzivne nege i fatalnih slučajeva pneumonije kod starijih osoba.

Dajan Dejvison je uhvatio ljudski metapneumovirus tokom porodične proslave početkom aprila. Dvije nedelje kasnije, tako je snažno kašljala da nije mogla da razgovara telefonom.

– Nisam mogao da izgovorim više od nekoliko riječi – rekla je Dejvison, 59-ogodišnja advokatica u Baltimoru, prenosi B92.

– Uhvatio bi me u nasilan, baš nasilan kašalj do tačke kada bih bukvalno skoro povratila – objašnjava ona.

Njen kašalj je bio toliko konstantan i dubok da je bila uvjerena da je konačno dobila koronavirus nakon što je uspjela da ga izbjegne tokom pandemije. Ali uradila je šest brzih testova na Covid-19 i svi su bili negativni.

Dejvisonova je imunokompromitovana, tako da je bila oprezna tokom pandemije. Zabrinuta zbog upale pluća, dobila je rendgenski snimak sa radiološke klinike u blizini svoje kuće i rečeno joj je da je jasno.

Međutim, njen doktor nije bio zadovoljan i poslao ju je u hitnu pomoć na dodatno testiranje. Krvni testovi su utvrdili da ima HMPV.

– Pomislila sam, ’šta?‘ Zato što zvuči zaista strašno – rekla je Dejvisonova.

– Nikada nisam čula za to, dodala je.

Respiratorne infekcije su vodeći uzrok smrti djece širom svijeta i prvi razlog zašto su djeca hospitalizovana u Sjedinjenim Državama, ali naučnici ne znaju šta uzrokuje dobar deo njih, kaže dr Džon Vilijams, pedijatar u Univerziteta u Pitsburgu koji je svoju karijeru proveo istražujući vakcine i tretmane za HMPV.

Vilijams kaže da su 1950-ih i 60-ih godina sprovedene opsežne epidemiološke studije, koje su proučavale uzroke respiratornih infekcija.

– U suštini, mogli su da identifikuju virus kod ljudi samo u pola vremena. I tako je pitanje bilo: ’U redu, šta je sa tom drugom polovinom? – rekao je on. L

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top