Spavanje može igrati ulogu u našoj produktivnosti i kreativnosti, ali im takođe može i naštetiti. Spavamo li previše ili premalo, može se vidjeti i po rezultatima na poslu. Tomas Edison i Salvador Dali pribjegli su tehnici odmora, za koju su vjerovali da podstiče kreativnost i sposobnost razmišljanja izvan okvira.

Suština tehnike je stanje laganog sna. Ovo je faza između buđenja i spavanja, kada možemo sanjati, ali u isto vreme, na primjer, čuti zvukove koji dopiru do nas. Važno je, međutim, da ne uđemo u stanje dubokog sna. Kako ćemo to učiniti? Edison i Dalí, koje smo spomenuli u uvodnom delu, otišli bi u krevet držeći kašiku u ruci na rubu kreveta. Kad bi bili na ivici da zaspu, mišići bi im se opustili, a ruka ispustila pribor na pod, i tako bi se trgli. Isto možete učiniti ako u ruci držite ključeve ili bila što drugo, što proizvodi glasan zvuk kada udari o tlo, uz uslov da se ne može polomiti, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Grupa istraživača je odlučila da provjeri da li je tehnika zaista djelotvorna. Nešto više od 100 osoba podijeljeno je u dva tima, od kojih je jedan otišao na odmor, a drugi nije. Cilj je bio motriti jesu li ljudi kreativniji i produktivniji nakon odmora.

Međutim, kreativnost je prilično teško izmjeriti, pa su istraživači ljudima postavili matematički zadatak, koji je zahtjevao snalažljivost i razmišljanje izvan okvira, jer rješenje leži u pitanju. Od svih koji nisu dremnuli, 30 posto je riješilo zadatak. Među onima koji su bili na kratkom odmoru čak 83 odsto uspješno je odgovorilo na zadatak. Stoga, možemo zaključiti da tehnika funkcioniše. Važno je, međutim, da ne zapadnemo u dubok san, jer se ispostavilo da tada učinak slabi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…