BIH

Tegeltija u ime BiH parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudiPredsjedavajući Tegeltija je danas u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovao je danas u Berlinu na Samitu Berlinskog procesa, na poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Na današnjem samitu govorilo se o regionalnoj saradnji i nastavku aktivnosti u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), migracijama na prostoru zapadnog Balkana i energetskoj sigurnosti i stabilnosti u svjetlu trenutne situacije u regionu i svijetu.

U svom obraćanju predsjedavajući Tegeltija naglasio je značaj Berlinskog procesa za region, putem kojeg se podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima za građane zemalja zapadnog Balkana. Izrazio je punu podršku i opredijeljenost Vijeće ministara za nastavak rada na Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM), te naglasio da to nije alternativa za EU već mogućnost za brže pristupanje EU. On je rekao da nastavak jačanja ekonomskih i političkih veza država regiona, putem kojih se otvaraju nove perspektive saradnje i novi benefiti za građane, nema alternative.

Predsjedavajući Tegeltija je danas u Berlinu parafirao tri sporazuma o slobodnom protoku ljudi. Riječ je o Sporazumu o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanjem ovih sporazuma lideri Zapadnog Balkana nastaviće jačati regionalnu saradnju važnu za svakodnevni život približno 18 miliona ljudi u regionu, olakšavanjem njihovih putovanja i stvaranjem uslova za povećanje mobilnosti stručnjaka, studenata, naučnika i akademskog osoblja.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top