ZDRAVLJE

SVI JE SADA KUPUJU, ALI SIGURNO NE ZNATE KAKO OVA BILJKA UTJEČE NA NAŠE ZDRAVLJEUlazimo po mnogima u najljepše godišnje razdoblje u kojem sve vrvi šarenim bojama. Uskoro će krošnje započeti poprimati žućkasto bakrene boje, a terase restorana i naše balkone sve češće će uljepšavati posebna biljka.

Riječ je o grmovitoj trajnici Calluni vulgaris nama poznatijoj pod imenom vrijesak. Ovaj izdržljivi zimzeleni grm vrlo je prikladan za uređenje krajolika zbog svojih malih zahtjeva za održavanjem, što ga čini izvrsnim izborom za one osobe koje žele atraktivnu i trajnu biljku. Prekrasni cvjetovi vrijeska, koji dolaze u nijansama ružičaste, ljubičaste i bijele razasuti su duž cijelog grma.

Izuzev svoje vizualne privlačnosti vrijesak nudi potencijalne dobrobiti za zdravlje. Porijeklom iz Europe, poznat je i po tome što preživljava u krutim uvjetima tla i okoliša. Uz to, važan je dionik ekosustava osiguravajući stanište i hranu raznim životinjama, uključujući pčele, leptire i ptice. U tradicionalnoj biljnoj medicini ova biljka služi za pripremu biljnih čajeva za koje se vjeruje da imaju umirujuća svojstva i potiču opuštanje. Lišće biljke također ima potencijalnu zdravstvenu dobrobit, a znanstvene studije dodatno potvrđuju njihova protuupalna i antioksidativna svojstva.

Uz spomenuti čaj koji doprinosi izlučivanju mokraće i znoja, djeluje umirujuće na živce, a neki vjeruju i da jača spolni nagon. Također se koristi kao začin i eterično ulje. Dodatno, može pomoći kod cistitisa i drugih infekcija mokraćnih putova, kod reumatskih tegoba, osipa i drugih kožnih bolesti, poremećaja metabolizma, čišćenja sekreta, zdravlja dišnih puteva pa čak i kod nesanice. Zbog svog antiseptičkog svojstva, ulje učinkovito djeluje na gljivične i bakterijske infekcije.

(Jutarnji list)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top