JU Terapijska zajednica Kampus KS-a bilježi sve veći broj poziva građana koji se žele informisati o mogućnostima savjetovanja i ulaska u tretman. Traže savjet i pomoć kako bi pomogli članovima porodice, a nerijetko pozivaju i sami ovisnici.

– Stanje pandemije je očito povećalo potrebu za informisanjem o problemima vezanim za ovisnosti. Samo stanje nesigurnosti u društvu vezano za pandemiju, ali i generalno stanje u našem društvu, faktori su koji dovode do pojave korištenja različitih supstanci, u šta ubrajamo i patološko konzumiranje alkohola, kaže za Oslobođenje Šahim Kahrimanović, šef službe za stručno-terapijske poslove i naučnoistraživački rad u Kampusu. Naglasio je da je trenutno u Kampusu 15 korisnika na smještaju, četiri korisnika u programu podrške nakon tretmana i korisnici na savjetovanju.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, i boravak u ustanovi se prilagodio situaciji. Kretanje korisnika, kao i posjete su prilagođeni preporukama Kriznog štaba.

– Svi smo svjesni da samo poštujući preporuke i mjere nadležnih možemo bolje funkcionisati u mikrosvijetu terapijske zajednice, istakao je Kahrimanović.

U saradnji sa Ministarstvom pravde i uprave KS-a kontinuirano se nastavlja i provođenje alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi.

– Dobna struktura osoba koje konzumiraju drogu je, već prije, pomjerena na srednjoškolsku dob. Najveći broj telefonskih poziva i jeste usmjeren na pitanja roditelja i eventualne sumnje na korištenje droga među djecom. Mi i kroz programe prevencije u školama, u saradnji sa resornim ministarstvom, promovišemo zdrave životne stilove, dodaje Kahrimanović.

Informacije o ulasku u tretman građani mogu dobiti na 033 405 – 165, putem kontakt-forme na web stranici www.kampus.ba. Također, osobe se mogu obratiti i službama centra za socijalni rad u općinama u kojim imaju mjesto prebivališta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…