S ciljem poboljšanja demografske slike i olakšanja svakodnevice porodicama s djecom, posljednjih dana u oba bh. entiteta usvajaju se zakoni i odluke kojima bi se iz proračuna trebalo izdvajati više novca za djecu i porodilje. Vlada Federacije BiH tako je utvrdila i u daljnju proceduru poslala prijedlog zakona o materijalnoj potpori porodicama s djecom u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Poboljšati postojeći zakon

Prema riječima zamjenika premijera FBiH i federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, riječ je o jednom izuzetno važnom zakonu. Naime, njegovom primjenom sva djeca na području Federacije BiH kao i sve nezaposlene porodilje imat će ista prava, što trenutačno nije slučaj, jer u nekim kantonima nezaposlene rodilje primaju porodiljnu naknadu, a u nekima ne. Jedan dio kantona je uveo dječji doplatak, dok u drugima on nije zaživio.

– Postojeći sustav zaštite porodica nije usklađen i ujednačen, a vrsta prava i visina tih naknada ovise o kantonima, odnosno mjesta prebivališta osobe koja je korisnik tog kantona. U tom smislu je bilo nužno pristupiti izradi zakona koji treba riješiti određena pitanja, socijalno pravičniji i fiskalno održivi sustav zaštite porodice s djecom, ukinuti diskriminaciju djece prema mjestu življenja, ublažiti posljedice siromaštva obitelji te pomoći porodice u odgoju i obrazovanju svoje djece – istaknuo je federalni ministar te dodao da se ovim zakonom uređuju dva pitanja, pitanje dječjeg dohotka i pitanje naknada porodilja koje nisu u radnom odnosu.

Naglasio je kako su to osnovna prava, dok se ostala prava trebaju regulirati na razini kantona, odnosno lokalnih zajednica.

– Osnovica za obračun ovih osnovnih prava je prosječna neto plaća u Federaciji BiH utvrđena za prethodnu godinu prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku – dodao je Drljača. Pravo na dječji dodatak, pod uvjetima propisanim ovim zakonom, ostvaruje dijete do navršene 18. godine života. Dijete može ostvariti pravo na dječji dodatak ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plate u FBiH za prethodnu godinu te ako nije smješteno u hraniteljsku porodicu ili ustanovu socijalne zaštite u razdoblju dužem od 30 dana, a troškovi smještaja se djelomično ili u potpunosti osiguravaju iz proračunskih sredstava.

Visina osnovnog dječjeg dodatka iznosi šest posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH za prethodnu godinu. Budući da se prosječna plaća u Federaciji BiH posljednjih mjeseci kreće oko 990 KM, da spomenuti zakon zaživi u idućoj godini, dječji doplatak bi iznosio oko 60 konvertibilnih maraka mjesečno.

Sredstva iz proračuna FBiH

Korisnik ima pravo na uvećani dječji dodatak u iznosu od osam posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH ako je dijete bez roditeljskog staranja ili ako mu je nadležna institucija utvrdila invaliditet u postotku od 90 posto ili 100 posto, kao i dijete oboljelo od neke od bolesti koje se, prema propisima iz oblasti zdravstvene zaštite, svrstavaju u kategoriju bolesti većeg socijalno-medicinskog značaja, zaraznih bolesti, bolesti ovisnosti, sustavnih autoimunih bolesti ili neizlječivih ili teže izlječivih bolesti. Novčana pomoć nezaposlenoj porodilji prema ovom zakonu isplaćuje se u visini od 30 posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH za prethodnu godinu i ona će se isplaćivati 12 mjeseci. To bi u ovom slučaju značilo oko 300 KM mjesečno.

Rastom prosječne neto plaće, rasle bi i ove naknade. Sredstva za ostvarivanje prava na dječji dodatak osiguravaju se u proračunu FBiH, a sredstva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji osiguravaju se u proračunima kantona. I Vlada Republike Srpske odlučila je u proračunu za 2022. godinu izmijeniti odredbe Zakona o dječjoj zaštiti RS-a čime se prvi put uvodi naknada i za prvo rođeno dijete koja će biti istog iznosa kao i za drugo i četvrto dijete.

Ostale naknade za drugo, treće i četvrto dijete uvećavaju se skoro 100 posto umjesto dosadašnjih 48 KM, koliko je bila naknada za drugo i četvrto dijete, te treće 97 KM, sada će to biti 97 KM za prvo i drugo dijete, a za treće 140 KM. Uvećanje za davanja po ovoj osnovi iznosi gotovo 20 miliona KM na razini godine. Povećana je i jednokratna pomoć majkama za rođenje djeteta i ona će sada iznositi 500 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…