ZDRAVLJE

Sve je popularnija nova dijeta koja može smanjiti holesterol za do 30%Dok se nova godina približava, potraga za dijetom ili načinom ishrane koji vam odgovara može biti prioritet. Bez obzira da li želite pratiti novi način ishrane ili smanjiti nivo holesterola, postoje istraživanja koja ističu određenu dijetu koja može pomoći. Prema istraživanju objavljenom u oktobru 2023. godine u časopisu Američkog udruženja za srce “Circulation”, postoji direktna veza između određene biljne dijete i smanjenja rizika od bolesti srca.

Analizirane su tri studije koje su pratile ukupno 210.240 pojedinaca. Navike ishrane svake osobe dokumentovane su korištenjem upitnika o učestalosti ishrane svake četiri godine, što je dalo svakoj osobi Portfolio Diet Score (PDS). Konzumiranje više biljnih proteina, mahunarki, orašastih plodova, semena, izvorima viskoznih vlakana, fitosterola i izvora biljnih mononezasićenih masti bilo je povezano sa pozitivnim skorom, dok su hrana bogata zasićenim mastima i holesterolom bila povezana sa negativnim skorom.

Nakon praćenja tokom 30 godina, zabilježeno je 16.917 novih slučajeva kardiovaskularnih bolesti (CVD), uključujući 10.666 slučajeva koronarne bolesti srca (CHD) i 6.473 moždanih udara. Upoređujući PDS skorove sa rizikom od CVD kod svih pojedinaca, istraživači su primijetili da su oni sa višim PDS skorom manje izloženi riziku od CVD, CHD i moždanog udara. Ukratko, istraživanje je otkrilo da blisko praćenje Portfolio dijete povezano sa manjim rizikom od bolesti srca za čak 30%.

Nije iznenađujuće da biljna ishrana može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Pozitivan PDS odražava veći unos hrane koja snižava holesterol, poput voća bogatog vlaknima, orašastim plodovima i mahunarkama. S druge strane, uključivanje hrane poput crvenog mesa u svakodnevnu ishranu može izazvati srčane probleme. Važno je napomenuti da Portfolio dijeta nije jedini zdrav način ishrane, s obzirom da se Mediteranska dijeta i DASH dijeta također smatraju dvijema od najboljih dijete za srce.

Pratiti biljni način ishrane može pomoći u snižavanju holesterola i smanjiti rizik od bolesti srca. Iako je potrebno više istraživanja, uključivanje više hrane poput mahunarki, orašastih plodova i voća i povrća bogatog vlaknima u ishranu je strategija koja podržava zdrave vrijednosti holesterola.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top