Vlasnik agencije za prodaju nekretnina iz Tuzle (ime i prezime poznato redakciji) godinu dana nije uspio da proda nijednu nekreninu zbog čega je odlučio da agenciju zatvori.

Njegova firma je jedna od 135 koje su u Bosni i Hercegovini (BiH) zatvorene od 20. oktobra do 11. novembra, prema zvaničnim podacima iz sudskog registra.

Ima 42 godine, a kako kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) “s obzirom na nesigurno stanje u državi, najvjerovatnij odlazi iz Bosne i Hercegovine”.

“Tek je nedavno usvojeno zakonsko rješenje na polju nekretnina, ali je nesigurnost posla zbog korone velika”, kaže on.

Dodaje da nije imao veliku pomoć državnih i entitetskih vlasti u toku pandemije, ali priznaje da nije bio ni upućen u to kome da se obrati.

Novac za avione i službene automobile umjesto za privredu
Tokom tri sedmice u bh. entitetu Federacija BiH je zatvoreno 94 preduzeća, a 41 u Republici Srpskoj. Među njima su, između ostalih, sem agencija za nekretnine, i preduzeća za promet i usluge, ugostitelji, zubarske ordinacije.

Likvidacioni ili stečajni postupak je pokrenulo 69 firmi, dok je 66 u potpunosti pravno ugašeno.

Ekonomista iz Banjaluke, Damir Miljević, kaže za RSE da je očito da su država, odnosno entiteti, koji raspolažu budžetima, pokušali da učine nešto zbog pandemije korona virusa, ali izgleda nedovoljno da se sačuvaju firme u BiH.

On podsjeća da BiH ima enorman budžet u odnosu na broj stanovnika i privredu, ali je problem u raspodjeli društvenog proizvoda, jer više od 50 odsto nove vrijednosti odlazi u javnu potrošnju.

“Kupuju se avioni, helikopteri, stotine novih auta, isplaćuju se ogromne plate u javnom sektoru, prema tome to nije pitanje ima li novca, nego pitanje odnosa države prema privredi i građanima. A ono što su svakako mogli da urade u prethodnom periodu, mogli su da naprave rasterećenje, pa makar privremeno”, rekao je Miljević.

On dodaje da je i smanjena potrošnja doprinijela krizi, što je, prema njegovoj procjeni, normalno u ovakvom društvu, gdje su privreda i oni koji stvaraju novu vrijednost zadnji na ljestvici prioriteta.

Tokom 2020. godine u BiH je objavljeno 366 tendera za nabavku 876 vozila svih vrsta za javna preduzeća i državna tijela. Njihova vrijednost je procijenjena na 22 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…