Veliki broj rudara iz svih sedam rudnika u sastavu koncerna, sutra kreće prema Sarajevu i zgradi Vlade FBiH. Ovo je “Avazu” potvrdio Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji dodaje da je skup najavljen za 11 sati i predstavlja odgovor na jednostran potez Elektroprivrede da, bez dogovora sa sindikatom, primijeni pravilnike o radu i radnom učinku.

– Reakcija radnika prevazilazi i naša očekivanja, tako da u Sarajevo dolazi jako puno rudara iz svih rudnika. Doći će nas puno više nego 1. maja. Postrojavanje je u 11 sati na platou ispred Željezničke stanice i krećemo prema Vladi FBiH. Skup otvaramo himnom BiH i simboličnom porukom “101 godina Husinske bune” i sa 101 upaljenom bakljom u zraku – kazao je za “Avaz” Husić.

Ogorčenje radnika u rudnicima kulminiralo je nakon što su sporni pravilnici već primijenjeni u rudniku Kreka, te nakon što su iz Elektroprivrede BiH najavili da će, bez obzira na proteste, pravilnici u istom obliku biti primijenjeni i u ostalim rudnicima.

– Sutra je dan istine. Pokazaće se je li tačno ono što je direktor Elektroprivrede BiH predstavljao javnosti u proteklih par dana, da se primjeni novih pravilnika odupire par sindikalnih predstavnika ili su u pitanju svi radnici rudnika. Sutra će se pokazati da smo bili u pravu kad smo ukazivali da ne treba na taj način voditi socijalni dijalog. Odluke od vitalnog značaja za status radnika nije dobro na taj način primjenjivati. Nije normalno da neko smatra da je u redu da pravilnikom o radu osnovnu platu kopača u jami sa 850 KM utvrđuje u visini od 570 KM – ističe Husić.

Rudari, dodaje predsjednik SSRR FBiH, na skupu u Sarajevu žele pitati državu “je li direktoru EPBiH dala tapiju 1/1 na Elektroprivredu i rudnike”.

– Ako jeste, hvala lijepo. Mi idemo, ne treba nam posao tu – poručuje Sinan Husić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…