Saslušanjem dvoje uposlenika Federalne uprave Civilne zaštite Adnana Hrapovića i Dalile Efendić danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM.

Adnan Hrapović je stručni savjetnik za nabavke u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Nakon proglašenja stanja nesreće na području FBiH, vršile su se javne nabavke primjenom člana 10. Zakona o javnim nabavkama kojima se izuzima zakon i vrše hitne nabavke bez njegovog provođenja, objasnio je svjedok.

Na isti način išla je i nabavka 100 respiratora preko firme “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića.

Adnan Hrapović je pripremio ugovor o nabavci ovih respiratora HCVE003 po ponudi “Srebrene maline” za cijenu od od 10,5 miliona KM u koju je uključen i PDV. On je tu ponudu dobio za sačinjavanje ugovora od njegove šefice sektora, inače pomoćnice direktora FUCZ-a Senite Alagić.

Hrapović je, također, objasnio da on lično ne bi nikada radio javnu nabavku primjenom člana 10. Zakona o javnim nabavkama, jer, kako je objasnio, “to nije zabranjeno, ali nije ni transparentno”.

On je svoje neslaganje iskazao u razgovoru sa šeficom Alagić. Također joj je rekao da on ugovor neće parafirati jer njegov potpis nema značaja.

Tri sedmice nakon toga Hrapović kaže da mu je došla Sanita Alagić i izjavila da je došlo do greške u prijedlogu odluke o izuzeću zakona vezano za nabavku respiratora te da se radi o tehničkoj greški i da, umjesto HCVE003, treba pisati ACM812A.

Hrapović je kazao:

– Mislim da mi je to napisala na papiriću, te brojeve. Alagić mi je kazala da se radi o istim respiratorima sa dvije oznake.

Na pitanje državnog tužioca Mirze Hukeljića je li u njegovoj karijeri, koja traje 15 godina, izvršio promjene na način kako je to sad urađeno, rekao je da nije.

Tužilac ga je pitao i to je li možda on pogriješio prilikom sačinjavanja ugovora o vrsti respiratora, a svjedok je odgovorio da nije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…