Sudan nije bio u stanju da dobije pristup 650 miliona dolara međunarodnih sredstava u novembru kada je pomoć pauzirana zbog vojnog udara, saopćio je ministar finansija raspuštene vlade – u potezu koji je doveo u sumnju isplaćivanje osnovnih uvoznih roba i sudbinu ekonomskih reformi.

Finansiranje uključuje 500 miliona dolara budžetske podrške od Svjetske banke i 150 miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda, saopćio je Jibril Ibrahim, koji je imenovan u civilnu prelaznu vladu u februaru.

Strana sredstva smatraju se ključnim u pomaganju Sudanu u izlasku iz višedecenijske izolacije i podršci u tranziciji ka demokratiji koja je počela sa svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bashira u 2019.

Puč izveden 25. oktobra usporio je tu tranziciju. Sjedinjene Države stavile su “na čekanje” 700 miliona dolara ekonomske pomoći nakon puča a Svjetska banka, koja je obećala 52 milijarde dolara u grantovima, pauzirala je njihovu isporuku.

Nakon masovnih protesta, vojska je 21. novembra objavila sporazum o ponovnom postavljanju na vlast premijera Abdale Hamdoka. On je dobio zadatak da formira vladu tehnokrata, ali se suočava s političkim protivljenjem sporazumu, prenosi “Reuters”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…