Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, kojom se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da se Cikotić tereti za krivična djela počinjena u periodu dok je obnašao funkciju ministra odbrane BiH.

“Optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30. oktobra 2009. do 12. jula 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb”, navodi se u optužnici.

U optužnici se dodaje da je Cikotić, zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu.

“Istovremeno je uvećavao određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu”, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

“Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468 KM”, navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…