Britansko istraživanje pokazalo je da bi varijanta koronavirusa omikron mogla biti manje uspješna u napadu na pluća od ranijih varijanti koronavirusa koji izaziva bolest COVID-19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Cambridge zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može izbjeći antitijela, također mogu ograničiti način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti, javlja Hina.

“Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbjegavanja imunog sistema, no istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost”, navodi se u sažetku studije.

Voditelj studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Cambridgeu, rekao je da su pred nama izazovi uprkos naizgled pozitivnim zaključcima studije.

Na Twitteru je napisao: “Šta sve ovo znači? Efikasna infekcija plućnih stanica mogla bi korelirati s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrene stanice, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspješna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje”.

“Da sažmemo – ovaj rad sugeriše da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana s napredovanjem bolesti mogu biti u određenoj mjeri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravstvo”.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savjetodavna grupa SAGE u Velikoj Britaniji izdala ažuriranu procjenu i rekla da je “gotovo sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine hiljada novih infekcija omikronom”, što je potaklo izvještaje da bi stroža pandemijska ograničenja mogla biti uvedena nakon Božića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…