ZDRAVLJE

STUDIJA: KONZUMIRANJE CRVENOG MESA NE POVEĆAVA RIZIK OD MOŽDANOG UDARADecenijama postoji bojazan da konzumiranje crvenog mesa može da poveća rizik od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja masti. Ali naučnici koji su analizirali skoro 200 postojećih studija nisu pronašli dokaze o povezanosti.

Takođe, postoje samo slabi dokazi da konzumacija neprerađenog crvenog mesa dovodi do raka debelog crijeva, raka dojke i dijabetesa tipa 2.

Vodeći autor studije, dr Kristofer Maraj sa Univerziteta u Vašingtonu, rekao je da se nada da će rezultati “razjasniti konfuziju i pomoći potrošačima da donesu informisane odluke o ishrani, vježbanju i drugim aktivnostima koje mogu uticati na njihovo dugoročno zdravlje”.

Meso se smatra neprerađenim ako je sveže, nije upakovano, kuvano, konzervirano ili promijenjeno u odnosu na prirodno stanje. Prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice i salame, modifikovano je kako bi se poboljšao njihov ukus ili rok trajanja dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili konzerviranjem.

Povećan rizik od srčanih bolesti?

Godinama se konzumacija crvenog mesa dovodi u vezu sa povećanim rizikom od srčanih bolesti zbog visokog nivoa zasićenih masti. Smatra se da mast podiže nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL) u telu, što je dobro poznati faktor rizika za bolest koronarnih arterija.

Naučnici su ispitali 180 studija iz cijelog svijeta koje su se bavile određenim ponašanjem i izborom u ishrani. Koristili su jednostavan sistem ocjenjivanja zvezdica.

Jedna zvijezdica je značila da ne postoji veza između ishrane i bolesti, dok je pet značilo da određena ishrana povećava šanse za zdravstveni problem za više od 85 posto.

Veza između konzumiranja neprerađenog crvenog mesa i ishemijskog moždanog udara, najčešćeg tipa moždanog udara, dobila je samo jednu zvijezdicu. Pronađena je povezanost sa dvije zvezdice između izbegavanja povrća i koronarne arterijske bolesti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top