ZDRAVLJE

Stručnjaci upozoravaju: Štetno je spavati duže vikendom, prijete vam ozbiljni problemiVećina nas s nestrpljenjem očekuje vikend kako bismo se malo odmorili i nadoknadili izgubljeni san. Međutim, novo revolucionarno istraživanje koje je nedavno objavljeno u “The European Journal of Nutrition” ukazuje na zanimljive veze između načina spavanja, mikrobioma crijeva i općeg zdravlja.

Prethodno je poznato da loša prehrana i rad u smjenama mogu negativno uticati na zdravlje, ali sada nova saznanja pokazuju da i sitne promjene u rasporedu spavanja mogu imati dubok uticaj na naše tijelo, piše The Sun.

Istraživanje je obuhvatilo 934 učesnika te je otkrilo intrigantne veze između obrazaca spavanja i njihovog zdravstvenog stanja. Osobe koje su imale neredovne obrasce spavanja, čak i ako je razlika u trajanju sna između radnih dana i vikenda iznosila samo 90 minuta, pokazale su znatno veću prisutnost markera upale, što može ukazivati na lošije zdravstveno stanje, kako izvještava The Sun.

Vrijedi paziti

Sve više dokaza sugeriše da sastav mikroba u crijevima igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja, utičući na probavu i rizik od raznih bolesti. U ovom istraživanju identifikovano je čak 17 vrsta bakterija u crijevima čije su se razine razlikovale ovisno o konzistentnosti obrasca spavanja. Posebno zabrinjavajući su rezultati povezani s “društvenim jet lagom”, kada učesnici spavaju kasnije vikendom.

Devet od tih bakterija češće je bilo prisutno kod osoba koje su imale takav neredovan raspored spavanja, a tri od njih su povezane s pretilošću, lošim kardiometaboličkim zdravljem te povišenim nivoima upale i riziku od različitih bolesti.

Wendy Hall s King‘s Collegea London istakla je važnost ovog istraživanja rekavši:

– Znamo da veći poremećaji u snu, poput rada u smjenama, mogu imati značajan uticaj na naše zdravlje. No, ovo istraživanje prvi put pokazuje da čak i male razlike u rasporedu spavanja tokom sedmice mogu biti povezane s različitim vrstama crijevnih bakterija. Iako su neke od ovih veza povezane s prehrambenim navikama, naši podaci upućuju na mogućnost da su uključeni i drugi, trenutno nepoznati faktori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top