Duhan je poznat kao jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti (KVB) i odgovoran je za gotovo deset posto svih smrtnih slučajeva od KVB-a u svijetu.

Električne cigarete (e-cigarete) su razvijene i reklamirane kao sigurnija alternativa tradicionalnim cigaretama. Agresivne marketinške strategije, kao i obmanjujuće tvrdnje proizvođača, stvorile su utisak da su e-cigarete bezopasne. Stvarnost je sasvim drugačija, kaže dr. Adnan Delić, kardiolog.

– Tekućine koje se koriste u e-cigaretama uglavnom sadrže štetne tvari koje se obično nalaze u duhanskom dimu. Sve veći broj studija sugerira da su e-cigarete povezane s povećanim rizikom od KVB-a. Nadalje, efikasnost e-cigareta kao oruđa za prestanak pušenja nije dokazana i većina pušača ne odustaje od duhanskih cigareta te na kraju postaju dvostruki korisnici. Neregulirane e-cigarete predstavljaju ozbiljnu prijetnju uspostavljenoj politici kontrole duhana – govori dr. Delić.

Kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok mortaliteta širom svijeta, dodaje dr. Delić, te su odgovorne za više od 18,6 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Naravno, pušenje pogađa i druge, gotovo sve organe u ljudskom tijelu i može rezultirati razvoj bolesti, poput raka i plućnih bolesti.

Sve veći broj istraživanja upućuje na povezanost e-cigareta s povećanim rizikom od KVB-a, kao i drugih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da su e-cigarete daleko od tvrdnje da su bezopasne te da e-tečnosti i aerosoli za e-cigarete sadrže štetne tvari koje se nalaze u dimu klasičnih cigareta. Iako su te tvari često prisutne u znatno manjoj koncentraciji nego u duhanskom dimu, one mogu imati slične štetne efekte na kardiovaskularni sistem – navodi dr. Delić.

E-tekućine su, dodaje dr. Delić, obično mješavina propilen-glikola, glicerina, nikotina i aroma agenata. Propilen-glikol i glicerin, koji se smatraju sigurnim za unos gutanjem, mogu se pretvoriti u štetne tvari kada su izloženi visokim temperaturama. Arome koje se dodaju veoma su raznolike, mogu sadržavati i štetne tvari kojih nema u tradicionalnim cigaretama. Usto, postoje samo ograničeni podaci o njihovom djelovanju putem udisanja, dok se za neke arome, poput cinamaldehida, zna da su otrovne pri udisanju.Z. KARIĆ

Posljednjih godina elektronske cigarete postale su izuzetno popularne, posebno među mladima, ističe dr. Delić. Najnoviji podaci ukazuju na to kako su ti proizvodi daleko od bezopasnih i proizvode štetne komponente koje se obično nalaze i u tradicionalnim cigaretama. E-cigarete povezane su s povećanim rizikom za nastanak kardiovaskularnih, kao i drugih bolesti. Smatra se da pušači duhana mogu imati koristi od potpunog prelaska s tradicionalnih cigareta na e-cigarete. Međutim, do danas su e-cigarete pokazale ograničenu efikasnost kao način za prestanak ili smanjenje pušenja, dok je dvostruka upotreba jednih i drugih cigareta česta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…

Mnogi COVID pacijenti možda zauvijek izgube čulo mirisa

Mnogi od onih koji su prebolovali COVID-19 suočili su se tokom bolesti…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kako pomoći djeci da se riješe straha od mraka

Djeca se vrlo često bore sa spavanjem zbog košmara i ružnih snova.…