ZDRAVLJE

STRUČNJACI: OVA PIĆA UTIČU NA GUBITAK PAMĆENJASve više sprovedenih istraživanja pokazuje da je demencija rezultat loših životnih odluka, a visoko na listi glavnih krivaca nalaze se gazirana i zaslađena pića, tvrde stručnjaci.

Stručnjaci ističu da su gazirana pića naročito štetna.

Prema njegovom mišljenju, jedan od mehanizama od kojeg se javlja gubitak pamćenja je upravo promijenjeni metabolizam šećera u mozgu.

Povećani rizik od Alchajmerove bolesti

I nauka je potvrdila njegovo razmišljanje. Istraživanje predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerovog udruženja pokazalo je usku povezanost unosa slatkih pića i povećanog rizika od pojave Alchajmerove bolesti, ujedno najčešćeg uzroka demencije.

Bez obzira na to o kojoj se vrsti šećera radilo, da li je riječ o gaziranim pićima, slatkišima ili kolačima, utvrđeno je da su ljudi koji su najviše konzumirali šećere imali najveći rizik od razvoja ove bolesti.

Pokušajte da smanjite njihov unos

Ipak, naučnici su najveći uticaj usmjerili upravo prema konzumiranju gaziranih pića kao glavnom uzročniku pojave demencije kod ispitanika.

“Previše šećera u gaziranim pićima usko je povezano sa dijabetesom tipa 2, a naše prethodno istraživanje identifikovalo je dijabetes tipa 2 faktorom rizika za demenciju. Nova studija potkrepljuje ove dokaze, ukazujući na to da višak šećera u pomenutim napicima može da poveća rizik od Alchajmerove bolesti, a smanjenjem gaziranih pića smanjujemo rizik od razvoja demencije u kasnijoj dobi“, napominje ljekar i autor pomenutog istraživanja Dag Braun.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top