ZDRAVLJE

STRUČNJACI OTKRILI ŠTA PREDSTAVLJAJU CRNE LINIJE NA NOKTIMA: AKO STE IH BAR JEDNOM IMALI, MORATE ČUTI ISTINUNokti su organ koji često povezujemo samo sa estetikom. Mnoge žene misle da je jedina uloga noktiju da nose šareni lak za nokte i da daju rukama prefinjeniji izgled.

Iz medicinske perspektive, nokti odražavaju dešavanja na periferiji tijela, pokazuju snabdjevanje šaka i stopala krvlju, a promenom boje i pojavom različitih šara mogu biti prvi pokazatelji bolesti. Njihovom značaju doprinosi i to što će svaki anesteziolog zamoliti pacijenta da skine lak sa noktiju prije operacije kako bi bezbjedno pratio njihovu boju.

Zdravi nokti treba da budu blago zakrivljeni, čvrsti i nežno roze boje. Njihovo lako pucanje može nastati kao posljedica preteranog manikira i grebanja, ali promjene u boji i obliku noktiju najčešće su pokazatelj bolesti. Promjene na noktima se mogu podijeliti na promjene boje i promjene u teksturi i obliku noktiju.

Uzdužne linije duž nokta koje se protežu do vrha jagodične kosti najčešće su zanoktice koje bole i peku, ali nisu veliki zdravstveni problem. Vertikalne brazde na noktima su uzrokovane kožnim oboljenjima poput ekcema, a mogu se javiti i kod starijih osoba koje imaju suhu kožu i lošu cirkulaciju na ivicama.

Kod trahionihije se pojavljuje vertikalno brazdanje noktiju. Trahionikija znači atrofiju noktiju svih prstiju, što je povezano sa dermatološkim oboljenjima kao što su psorijaza i lischen planus. Pored brazdaste strukture, nokti mogu promijeniti i boju.

Horizontalne linije na noktima mogu biti Beauove linije ili Muehrckeove linije.

Beauova linija se pojavljuje kao usamljena linija na jednom ili više noktiju i znak je prethodne sistemske bolesti. Do zadebljanja i formiranja linije dolazi na delu nokta gdje su se nakupile ćelije usljed zastoja rasta, koji je izazvan bolestima kao što su teška upala ili rak.

Muehrckeove linije se pojavljuju na nekoliko noktiju istovremeno, kao rezultat hipoalbuminemije. Hipoalbuminemija je smanjena koncentracija albumina, proteina u krvi, koja nastaje usljed smanjenja proizvodnje usljed bolesti jetre, kao što su ciroza ili hepatitis.

Rebrasti nokti i pojava udubljenja na površinama nokta mogu biti uzrokovani povredom nokta, a onda se najčešće vremenom koriguju. Ako udubljenja rebara i dalje postoje, potrebno je uraditi testove krvi i urina, jer mogu biti uzrokovani dijabetesom i nekim metaboličkim oboljenjima.

Pojava uskih vertikalnih linija koje podsjećaju na talase pokazatelj je bolesti malapsorpcije. Noktima su potrebni vitamini i minerali za zdrav rast, koji nedostaju zbog loše apsorpcije. Valoviti nokti su najčešće uzrokovani nedostatkom vitamina B12 i minerala poput cinka. Male, tačkaste udubine, kao da su izbodene iglom, prisutne su kod 50% pacijenata koji boluju od psorijaze.

Promjena boje noktiju

Nokat je obično svijetlo roze.

Crne linije na noktima nazivaju se melanonihija strijatum. Javlja se kao reakcija na neke antibiotike, na primjer tetracikline. Crne i tamnoplave mrlje se pojavljuju kod gljivičnih infekcija noktiju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top