ZDRAVLJE

STRUČNJACI OTKRILI ISTINU: MNOGI KUHARI MISLE DA JE LOVOROV LIST PREVARAPitanje o koristi lovorovog lista u kulinarstvu sve više intrigira i kuhare amatere i iskusne kuhare. Je li zaista potreban ili je samo nepotrebna dodatna stavka u receptima? Stručnjaci sada nude razjašnjenje o ovoj često spornoj temi.

Lovorov list, duguljasti tamnozeleni list (kada je svjež), prisutan je u mnogim kuhinjama širom svijeta. Dodaje se u razna jela, poput čorbi, supa, pasulja, sosova i gulaša. Važno je napomenuti da se uvijek uklanja na kraju kuhanja.

ALI ŠTA ZAPRAVO RADI OVAJ ZAČIN?

Poznavatelji začina tvrde da ima blagu cvjetnu aromu sa naznakama eukaliptusa, bora i karanfilica, ponekad čak i blagim prizvukom cimeta, ovisno o vrsti. Lovorov list definitivno dodaje vrijednost jelu, iako ga treba koristiti štedljivo jer prevelika količina može zagorčati jelo. Obično je dovoljan jedan list za jelo koje se priprema za 4 do 6 osoba.

Ipak, postoje skeptici koji smatraju da lovorov list ne doprinosi ukusu jela i pitaju se vrijedi li ga uopće koristiti.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI?

Mnogi kulinarski stručnjaci inzistiraju na tome da lovorov list itekako ima svoju ulogu u poboljšanju ukusa jela. On dodaje visoke tonove jelima, prema riječima Ethana Frischa, suosnivača kompanije za začine.

Osim toga, igra ključnu ulogu u balansiranju drugih okusa. Kada se kombinira s drugim začinima i biljem, ističe njihov karakterističan okus. Također, može zamijeniti mnoge biljne mješavine.

Neki tvrde da lovorov list pridonosi jelu čak i više od samog okusa. Ivet Markez-Šarpnak, kreatorica recepata i autorica kuharica, primijetila je da se lovorov list često pojavljuje u receptima njene porodice.

To je potaknulo da detaljnije istraži ovaj začin. Otkrila je da lovorov list sadrži tvari koje djeluju kao emolijensi.

Lovorov list također može biti koristan za prikrivanje neprijatnih mirisa u jelu, posebno kod pripreme jela s ovčetinom. Stoga, ako recept zahtijeva lovorov list, svakako ga dodajte, a rezultat će biti jelo s izraženijim okusom i aromom.

Važno je napomenuti da kvalitet lovorovog lista igra ključnu ulogu. Laurel Philip de Vienne, vlasnik prodavnice čajeva i začina, ističe da većina dostupnog lovorovog lista nije visokog kvaliteta. Lovorov list ne bi trebao biti bezukusan; naprotiv, ima prilično izražen okus.

Ako to nije slučaj, moguće je da je lovor lošeg kvaliteta, možda nije pravilno osušen ili mu je istekao rok trajanja. Stoga je važno odabrati visokokvalitetne lovorove listove.

KOLIKO DUGO MOŽETE ČUVATI ZAČINSKO BILJE, UKLJUČUJUĆI I LOVOROV LIST?

Kvalitetno sušeno bilje zadržat će svoj okus od 18 mjeseci do dvije godine. Starije od toga vjerojatno su već izgubile svoj ukus.

Stoga, pravilno čuvajte svoje začine kako biste osigurali najbolji okus u svojim jelima.

(E.F. / Aktivni.si)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top