U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se rano jutros dogodila na magistralnom putu u Bugarskoj, kada se makedonski autobus zapalio, preminulo je 45 osoba. Tačan uzrok nezapamćene tragedije se još utvrđuje, ali svi stručnjaci za ceste istakli su jedno – magistrala Struma je cesta na kojoj se često dešavaju nesreće, piše N1.

Gradonačelnik Pernika Stanislav Vladimirov kazao je kako je ova ruta jedna od najtežih u Bugarskoj.

Stručnjak za ceste Yonko Ivanov kazao je kako postoje tri razloga koja su mogla izazvati nesreću – tehnički kvar, zdrasvtveni problem vozača ili da je vozač zaspao. Tragediji je, dodaje, mogla doprinijeti i kiša koja je padala, prenosi porta Nova.bg.

“Nesreća se dogodila na mjestu gdje je velika koncentracija nezgoda. Tamo je profil sasvim drugačiji sa strmim padinama. Ne znamo uzrok, ali neprilagođena brzina, vremenske neprilike i loša markacija puta – sve je to moglo doprinijeti tragediji”, rekao je Ivanov.

Inžinjer za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem Vasko Pirgov, kazao je kako bi isključio mogućnost da je vozač zaspao jer je, prema izjavama svjedoka, stao na benzinsku pumpu 20 minuta prije nesreće i popio kafu.

“Mogućnost da je zaspao isključujemo jer je udaljenost od pumpe do mjesta nesreće 20 minuta vožnje. Autobus se zapalio naprijed, a oni koji su bili otpozada su razbili zadnje staklo i izašli”, rekao je Pirgov.

Ističe kako je prednja desna guma udarala u znak koji je odbačen 45 metara. Nakon udara došlo je do napuknuća i curenja goriva. Uslijedila je eksplozija i uažasna tragedija u kojoj je poginulo 45 osoba, mahom maloljetnika i mladih. Sedmero povrijeđenih je smješteno u bolnicu u Pirgovu i van je životne opasnosti.

“Tijela su spaljena do neprepoznatljivosti, potrebno je uzeti uzorke kako bi se utvrdio identitet svakog”, rekao je zamjenik glavnog tužioca Borislav Safarov.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…