ZDRAVLJE

Stručnjaci misle da konačno imaju odgovor – Zašto imamo migrene?Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan izvor tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je vjerovati stručnjacima.

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetsku rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i pokretačkih tačaka mišića lica. Posebno su se usredotočili na trapezoidne mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše New York Post.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzijskog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su sudionici, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, također pokazali veću razinu stresa na vratu, što je sugeriralo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres – može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

– Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja, rekao je dr. Nico Sollmann u izjavi, dodatno pojašnjavajući mogućnosti za rješavanje ovog problema.

– Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

Sollmann je primijetio da neinvazivne opcije liječenja, koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata, poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo efikasne i sigurnije od lijekova.

Dvije od tri odrasle osobe u SAD-u pate od tenzijskih glavobolja, a više od 37 miliona Amerikanaca pati od migrene, prema American Migrene Foundation.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top