Iako imaju stopu vakcinacije protiv koronavirusa od 56 posto, dr. Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana, naglašava da je procenat potpuno vakcinisanih Slovenaca i dalje prenizak te da se mora ostvariti cilj od 80 posto kako bi se pandemija stavila pod kontrolu.

Ako su u Sloveniji sa 56 posto vakcinisanih zdravstveni radnici nezadovoljni trenutnim stanjem, Anadolu Agency (AA) napravila je analizu o tome kako je stanje sa stopom vakcinacije u Bosni i Hercegovini, zemljama regiona Zapadni Balkan, ali i ostatku Evropske unije.

Posljednje statistike pokazuju da najviše vakcinisanih u EU ima Portugal gdje je potpuno vakcinisano čak 87,8 posto odraslog stanovništva. Na Malti, otočnoj državi sa malim brojem stanovnika, njih čak 82,7 posto je potpuno vakcinisano. Osim njih visok stepen vakcinisanih u EU ima i Danska sa 77,2 posto.

Interesantno je da Slovenija, iako ima najveći procenat vakcinisanih u regionu Zapadnog Balkana, sa 56,1 posto, kada je u pitanju EU gotovo je na samom dnu.

Osim Slovenije, niži stepen vakcinacije ima Poljska sa 54,9 posto vakcinisanih, Hrvatska ima 51,6 posto vakcinisanih, te Slovačka gdje je vakcinisano 43,9 posto građana.

Na evropskom dnu nalaze se Rumunija sa 39,6 posto vakcinisanih, dok Bugarska ima svega 27 posto vakcinisanih građana protiv koronavirusa.

No, Rumunija koja je na samom dnu po stopi vakcinacije bolja je od dobrog dijela država Zapadnog Balkana, a Bugarska čak i od Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju Zapadni Balkan najbolje rangirana je Srbija u kojoj je vakcinisano 45,9 posto građana, te Crna Gora gdje je vakcinisano njih 43 posto.

U Sjevernoj Makedoniji potpuno je vakcinisano 38,6 posto odraslog stanovništva, Albaniji 35,5 posto, a u Bosni i Hercegovini svega 22 posto.

Interesantno je da je i u ostatku Evrope mnogo bolja slika kada je u pitaju vakcinacija nego na Zapadnom Balkanu. Tako je u Turskoj vakcinisano 60,7 posto građana, a bolje stanje u odnosu na pojedine zemlje regije Zapadnog Balkana je i u Moldaviji gdje je vakcinisano 36,9 posto građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…