Srpski narod, RS i institucije nikada nisu kršili Dejtonski mirovni sporazum, već su se bazirali na pravima iz tog dokumenta, ne oduzimajući ta prava drugim narodima i ne pozivajući na neadekvatan tretman drugih naroda i entiteta, izjavio je Srni predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

– Pripadnici srpskog naroda i institucije RS s liderima političkih partija vlasti i opozicije vrlo odmjereno i na pravi način govore o potrebi očuvanja Dejtonskog sporazuma jer smo mi tim sporazumom dali svoj doprinos da prestane rat, da živimo u zajedničkoj zemlji i da svi u njoj budemo ravnopravni – rekao je Stevandić povodom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da bi drugo ime za Dejton trebalo da bude ravnopravnost, navodeći da je činjenica da je ta ravnopravnost doživjela velike napade i skrnavljenja.

– Došlo je do velikih napada i skrnavljenja ravnopravnosti i prava srpskog naroda, te institucionalnih i političkih prava RS i to je jedino što ometa i krši Dejtonski sporazum – napomenuo je Stevandić.

On je istakao da se nikada ne smije zaboraviti koliko je rat strašan.

– Ne smijemo zaboraviti koliko je bolno za svaku majku, oca, komšiju ili prijatelja gubitak najmilijih i to treba da bude temelj i budućih percepcija u vezi sa Dejtonom – nikad rat i nikad sukobi, a uvijek sporazum. Svaki sporazum je bolji od svakog nesporazuma – poručuje Stevandić.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, RS i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…