Firma Termal INT iz Lopara kupila je staru fabriku Industrije deterdženata Dita Tuzla i trenutno je u fazi adaptacije postojećih objekata kako bi se što prije pokrenula, odnosno proširila već postojeća proizvodnja kotlova na čvrsto gorivo i pelet.

Potvrdio je ovo za Klix.ba direktor firme Termal Elvir Jahić, koji nam je kazao i kako ova firma trenutno zapošljava 140 radnika, a uz nova ulaganja plan im je zaposliti još 110 radnika različitih zanimanja, a najviše bravara i zavarivača.

“Također, imat ćemo potrebu i za CNC operaterima, jer smo u fazi nabavke lasera za sječenje metala, kao i prese za njihovo savijanje. Dakle, plan nam je da imamo 250 radnika ukupno, međutim, zbog odliva radne snage bit će vrlo teško naći radnike pa smo odlučili zapošljavati i žene. Iako smo metalna struka, pronaći ćemo lakše poslove za žensku radnu snagu, kako bismo ispunili ono što smo zamislili”, kaže Jahić te dodaje kako su proteklih dana asfaltirali putnu komunikaciju između trenutne fabrike i Dite.

Firma Termal, između ostalog, bavi se proizvodnjom pločastih radijatora, električnih konvektora, proizvodnjom kotlova i kamina na pelet i čvrsto gorivo, proizvodnjom rezervoara za gorivo te proizvodnjom peleta.

“Kada je riječ o ulaganjima u ove nove pogone, ako uzmemo ulaganja ove godine i planove za ulaganja sljedeće godine, mogu slobodnoreći da se radi o iznosu većem od dva miliona maraka”, istakao je Jahić.

Pokretanjem proizvodnje u ovoj fabrici, kako je to kazao i načelnik Lopara Rado Savić, razvija se privreda ove opštine, a doprinos koji Termal daje razvoju lokalne zajednice će biti još veći od dosadašnjeg.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…