Stanari novoizgrađenog stambenog kompleksa Bulevar u Sarajevu, kako kažu, oko dvije godine pokušavaju riješiti probleme sa reklamnim panoima koji su postavljeni na njihovim zgradama.

Ističu da su na razne načine pokušavali ukazati na probleme koje im ti reklamni panoi prave, ali, kako kažu, bezuspješno.

Kako je u razgovoru za Faktor kazao predstavnik stanara Dževad Kiselica, reklame im smetaju zbog buke, zatim vlage koja se u stanovima javlja, a zidovi im pucaju.

Kiselica ističe da su investitori podnijeli zahtjev za urbanističku saglasnost Općini Ilidža za postavljanje tih reklama, ali da je nisu dobili.

– Ja sam 7. decembra poslao zahtjev Građevinskoj inspekciji i primjerak iz Općine da nemaju urbanističke dozvole, da se pristupi izvršenju ili da daju nalog firmi OKI da ih skine, a OKI čeka potvrdu od inspekcije jer ih ne smije skinuti na zahtjev građana – kaže Kiselica.

Stanovnici zgrada su u razgovoru za Faktor kazali da je upitna i sigurnost građana koji prolaze ispod reklame jer se željezna konstrukcija ljulja i nije stabilna, zatim navode da reklame nemaju rješenje za postavljanje, a da oni koji su ih postavili nemaju ni saglasnosti upravitelja zgrada sa saglasnostima stanara. Navode, između ostalog, da je na dijelu fasade gdje se nalaze reklame umanjen termički dio pa se u stanovima na tim djelovima pojavljuje vlaga, kao i da reklame nemaju posebno električno brojilo te da troše zajedničku električnu energiju.

Navode da se izvrše neke prepravke povremeno nakon što se stanari pobune, ali da trajnog rješenja nema.

Pokazali su nam i odgovore koje su dobijali iz općinske te Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Općina Ilidža je 7. septembra 2020. godine na zahtjev stanara saopćila da je izvršen inspekcijski nadzor i kontrola postavljanja reklama na fasadama objekata investitora Bulevar d.o.o. Kiseljak po prijavi na lamelama A1, A2 i A3.

– Investitor Bulevar d.o.o. Kiseljak je dobio odobrenje za građenje lamela A1, A2 i A3 i u istim rješenjima na fasadama lamela A1 i A3 naznačena su mjesta postavljanja reklama i ovjereni su listovi fasada sa reklamama kao dio izvedbenog projekta i time ujedno dato odobrenje za postavljanje od nadležne Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža – navodi se između ostalog u odgovoru, te se dodaje:

– Dakle, investitor objekata i vlasnik poslužnog dobra Bulevar posjeduje odobrenje za građenje, postavljanje reklama na fasadi objekata A1 i A3 na Stupu u ulici Džemala Bijedića. Za stvaranje buke od fasadnih reklama i drugi utjecaji koji smetaju stanarima, ova služba nije nadležna.

Godinu poslije stanari su ponovo podnijeli zahtjev Općini Ilidža za provjeru dozvola za postavljanje reklamnih panoa gdje im je rečeno da nije izdata urbanistička saglasnost za postavljanje reklama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…