ZDRAVLJE

ŠTA ZNAČI BUĐENJE TOKOM NOĆI PREMA TRADICIONALNOJ KINESKOJ MEDICINITradicionalna kineska medicina objašnjava zašto se budite nekoliko puta tokom noći otprilike u isto vrijeme.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, svaki organ tijela ima određeni sat ili dio dana kada je njegova energija na vrhuncu. Svaki dio tijela je također povezan sa određenim emocijama.

Ako se, recimo, probudite između 1 i 3 sata ujutro, kineska medicina kaže da bi to moglo značiti da je vaša jetra preopterećena.

Ona je odgovorna za detoksikaciju našeg tijela i obradu naših emocija svake noći.

Možda ste prethodnog dana pojeli nešto nezdravo što nije odgovaralo vašem tijelu, popili previše alkohola i/ili imate nerazjašnjeni bijes ili visok nivo stresa i napetosti, prenosi Aktivni.si.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, između 3 i 5 sati ujutro je period za pluća i vrijeme kada tijelo još treba da spava.

Ukoliko se probudite između 3 i 5 ujutro, to može biti zbog neravnoteže u plućima, posebno u disanju.

Poremećaj vašeg sna tokom ovog vremena znači da nešto ometa vašu sposobnost da duboko i pravilno dišete.

Disbalans se također može manifestovati kao kašalj, astma ili brzo oboljenje. Ovo je, naravno, povezano sa emocionalnim faktorima, kao što je možda tuga zbog suočavanja sa gubitkom ili tugovanje.

Ako se probudite u ovo vrijeme, preporučuju se vježbe opuštanja – naprimjer, vježbe disanja. Tijelo treba da održavamo toplim kako bismo pomogli plućima da snabdijevaju tijelo kisikom, piše Danas.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top