BIH

Šta sve donose izmjene Zakona o saobraćaju: Policija će oduzimati vozila!Ramiz Tiro, sudski vještak saobraćajne struke, pozdravio je predloženo rješenje.

Da bi u BiH ove godine mogle biti uvedene znatno rigoroznije kazne u saobraćaju, pokazuje činjenica da je u proceduri Prednacrt zakona o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja (ZOSS) na cestama u BiH.

Tako su restriktivne mjere koje se odnose na to da se učesnicima saobraćaja u određenim slučajevima čak može oduzeti automobil, što su ključne dopune tog zakonskog rješenja, već pobudile veliki interes javnosti.

Predloženim izmjenama rađenim s ciljem unapređenja stanja sigurnosti saobraćaja i smanjenja broja saobraćajnih nesreća s najtežim posljedicama, ali i postizanja generalne prevencije, posebno su na udaru recidivisti, odnosno oni koji se vraćaju počinjenju prometnog prekršaja.

Štaviše, bit će dovoljna četiri teža prekršaja vozača u dvije godine da policajci na licu mjesta oduzmu automobil. Zanimljivo, vozačima se može izreći i zaštitna mjera trajnog oduzimanja vozila, o čemu bi odlučivao nadležni sud.

Naime, višestrukim povratnikom će se smatrati vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje tri puta pravomoćno prekršajno kažnjen za upravljanje motornim vozilom u saobraćaju na cesti pod utjecajem alkohola u krvi i/ili organizmu više od 1,5 g/kg.

Također, isto se odnosi na vozača koji je upravljao motornim vozilom pod utjecajem opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Među njima su i oni koji su u prethodne dvije godine tri puta kažnjeni za odbijanje provjere o prisustvu alkohola u organizmu, utjecaju opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

U istoj ravni su i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, oni kojima je oduzeta vozačka dozvola, upravljanje neregistriranim vozilom, kao i oni za čija je vozila na vanrednom tehničkom pregledu utvrđena neispravnost za koju je propisano isključivanje iz saobraćaja.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH su nam kazali da zainteresirana javnost može svoje komentare i primjedbe na ovaj prednacrt koji je interresorna radna grupa pripremila dostaviti do 25. januara, putem internet-stranice ekonsultacije.gov.ba.

Ramiz Tiro, sudski vještak saobraćajne struke, pozdravio je predloženo rješenje.

On smatra da je naglasak na preventivnim aktivnostima, počevši od obuke do polaganja vozačkih ispita, edukaciji svih aktera u saobraćaju, preispitivanju signalizacije, dodatnom postavljanju kamera i slično.

Višestrukim povratnikom smatra se i vozač koji je u prethodne dvije godine najmanje pet puta pravomoćno prekršajno kažnjen za prekršaj upravljanja motornim vozilom brzinom koja više od 30 kilometara na sat premašuje dozvoljenu, piše u prednacrtu.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top