ZDRAVLJE

Šta su prazne kalorije i kako ih izbjeći?


U svijetu fitness savjeta, nutricionističkih preporuka ili čak doktorskih pregleda često možemo naići na termin ‘‘prazne kalorije‘‘. Taj izraz se spominje u izričito negativnom kontekstu, kao nešto što se treba izbjegavati pod svaku cijenu ako želimo biti zdravi i dobro izgledati.

Unos hrane koja je visoka u praznim kalorijama, a niska u hranljivim materijama, može doprinijeti lošem zdravstvenom stanju, gojaznosti i drugim problemima sa ishranom.

Preporučuje se fokusiranje na ishranu bogatu hranjivim materijama, uključujući voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i zdrave masti, kako bi se osiguralo da se dobija potrebna ishrana uz minimalan unos praznih kalorija.

Izraz “prazne kalorije” se koristi za opisivanje hrane koja pruža energiju u obliku kalorija, ali ima malo nutritivnih vrijednosti ili sadrži vrlo malo hranljivih materija poput vitamina, minerala, vlakana ili proteina. Ove namirnice često sadrže visok nivo dodatih šećera, zasićenih masti i visok indeks glikemije.

Prazne kalorije mogu pružiti određeni nivo energije ali ne mogu doprinijeti očuvanju tijela a naročito ne izgradnji mišića. Jedino što one donose su naslage sala, u koje se pretvaraju ako se potpuno ne iskoriste, što je opet teško jer imaju visoku energetsku vrijednost i obično stvaraju ovisnost i nezasitost pa je lako sa njima pretjerati

Ukusno izgleda, zar ne? Morate odoliti iskušenju!/ Flickr, Marco Verch

Najkonkretniji primjer hrane koja je bogata praznim kalorijama su gazirani napici. Oni obično sadrže velike količine aditiva, šećera ili zaslađivača, ali pružaju malo ili nimalo hranljivih materija.

Također, puna praznih kalorija je brza hrana. Mnogi proizvodi brze hrane su bogati masnoćama, šećerima i solima, a sadrže malo vitamina i minerala. U kategoriju praznih kalorija možemo svrstati i kolače, kekse, peciva i grickalice poput čipsa, smokija i ostalog. Ako niste sigurni da li nešto spada u domenu ‘‘praznih kalorija‘‘, pogledajte nutricionu etiketu na pozadini pakovanja. Ako količina šećera i masti dominira nad svakom drugom stavkom – imate odgovor.

Prazne kalorije pružaju energiju tijelu u obliku kalorija, ali obično nemaju značajan nutritivni sadržaj. Kada konzumirate hranu sa praznim kalorijama, tijelo apsorbuje i obrađuje kalorije iz te hrane, koristeći ih za proizvodnju energije. Međutim, zbog nedostatka esencijalnih hranljivih sastojaka, ovakva hrana ne pruža mnogo koristi za opšte zdravlje i blagostanje organizma.

Redovno konzumiranje hrane sa praznim kalorijama, posebno ako je u višku, može dovesti do povećanja tjelesne mase i povećanog rizika od gojaznosti. Gojaznost je povezana sa različitim zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i drugih metaboličkih poremećaja.

Da bi funkcionisalo, tijelo treba prirodne izvore energije, proteina i nutrijenata. Prazne kalorije to ne mogu obezbijediti, već se samo ‘‘lijepe‘‘ za tijelo iziskivajući još veće napore da se kasnije ‘‘skinu‘‘. Uz to su još obično pune soli i vještačkih aditiva, zbog kojih i jesu toliko ukusne, pa predstavljaju još jedan dodatni rizik za tijelo.

Hrana sa praznim kalorijama, koja pruža energiju, ali malo ili nimalo hranljivih materija, može doprinijeti neadekvatnom unosu esencijalnih nutrijenata. Ovakva ishrana često vodi do neravnoteže u hranljivim materijama, gojaznosti i povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

Preporučuje se fokusiranje na ishranu bogatu hranljivim materijama, uključujući voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i zdrave masti. Ovo će obezbijediti potrebne hranljive sastojke, podržati opšte zdravlje i smanjiti rizik od raznih bolesti povezanih sa ishranom. Edukacija o nutritivnim vrijednostima hrane i pravilno planiranje obroka ključni su koraci ka održavanju zdrave ishrane i cjelokupnog blagostanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top