Kada se vratio iz nedavne posjete iz Moskve gdje je s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da cijena plina ostane ista do maja naredne godine, uzdrmani vladar Srbije Aleksandar Vučić je u nizu narcisoidnih nastupa na njemu odanim medijima slavodobitno tvrdio kako je u Kremlju napravio najbolji mogući posao. 

No, odmah se javila opravdana sumnja koliki će ekonomsko-politički ceh morati platiti Beograd za “jeftin” ruski plin. Zanimljivo, prve priče su na indirektan način krenule od režima, pa je tako zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao da će ruske firme graditi beogradske gradske i prigradske željeznice, a spominje se iznos i od dvije mijarde eura, piše danas.rs.

– Sve je to interes, niko ne daje ništa na lijepe oči. Svi traže neku uslugu, političku ili ekonomsku – kazao je srbijanski ekonomista Saša Đogović.

Postoje i veće “investicije”, pa je tako ruska agencija RIA objavila uoči sastanka Putin – Vučić da postoji mogućnost da Rusija gradi nuklearnu elektranu u Srbiji, zemlji koja u potpunosti zadovoljava svoje potrebe za električnom energijom pa ju je i izvozi u godišnjem iznosu od 50 miliona eura. Tu je, naravno, i nova “prijeko potrebna” kupovina ruskog naoružanja…

Nakon Vučića, put Moskve krenuo je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik hvaleći se kako će imati sastanak sa Putinom. Iako nije bilo zajedničke fotografije, snimka i izjava sa “sastanka”, zbog čega se opravdano sumnja u njegovo održavanje, Dodik je kao i njegov politički beogradski mentor bio sav ushićen, najavivši velike projekte nekad, možda, ako…

– Nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banje Luke. Ono što mi treba da uradimo jeste da napravimo operativni plan. Radit ćemo da prepoznamo obaveze i da nema zastoja sa naše strane.

Skupit ću sve nadležne da sagledamo svu situaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere – rekao je i ništa nije rekao Dodik.

Nije na odmet podsjetiti kako je jedna velika ruska investicija Rafinerija nafte Bosanski Brod (kupio je prije više od 10 godina Zarubežnjeft) doživjela fijasko. Rafinerija ne radi još od 2018. kada se desila velika havarija, a u međuvremenu je akumulirani dug premašio 660 miliona KM?! Da su u pitanju “posebne igre”, govori i podatak da su Rusi zaradili 71 milion KM u 2020. godini, a da nisu preradili ni litar sirove nafte.

U geopolitičkom kontekstu Bosna i Hercegovina će zbog vazalske politike Dodika biti u višem nivou zavisnosti od opasnih, balkanskih ambicija Kremlja. Dodik će još energičnije raditi na pokušaju raspada BiH, a sve po taktovima Moskve uz asistenciju Beograda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…