ZDRAVLJE

ŠTA SE DOGAĐA AKO NOGE NE PERETE REDOVNO? DOKTORICA UPOZORILA NA TRI NEUGODNE POJAVEKoliko pažnje posvećujete stopalima kada se kupate?

Većina ovaj dio tijela opere rutinski, a više se usredotoči na pazuh i intimni dio. Međutim, doktorica Rosmi Barrios, specijalistica za zdravlje kože, sugerira da ovakvo pranje stopala nije dovoljno da bismo sačuvali zdravlje.

A evo što se može dogoditi ako ne perete noge redovno i detaljno.

1. NEUGODAN MIRIS

Stopala koja neugodno mirišu, mogu biti znak nepravilnog pranja.

Stručnjaci iz jedne klinike tvrde da se bakterije koje žive na koži i u cipelama zapravo hrane našim znojem, uzrokujući da stopala ispuštaju neugodan miris. Pravilno pranje stopala pomaže rješenju problema, spriječit će neugodan miris i infekcije.

2. GLJIVIČNE ILI BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Kako se bakterije razmnožavaju na vlažnim i tamnim mjestima (kao što su unutrašnjost cipela i čarapa), nije isključeno da će doći do infekcija. Ove infekcije mogu biti gljivične ili bakterijske, ili u nekim slučajevima, čak i virusne.

3. KOŽA NA STOPALIMA SE SUŠI I PUCA

Iako suha, ispucana koža na stopalima (posebno oko peta) nije znak nehigijene, ipak može govoriti o tome da vam se na ovom dijelu tijela nakupila mrtva koža i da ne hidrirate tijelo kako treba. Koža na nogama se lako može osušiti ako je predugo izložena vrućoj vodi (recimo u kadi ili tušu).

Kao što preporučuje Američka akademija za dermatologiju (AADA), obavezno nanesite losion na stopala nakon tuširanja. AADA predlaže da najbolja formula hidratantne kreme za stopala sadrži 10 do 25 posto uree, alfa hidroksilne kiseline ili salicilne kiseline i trebate je nanijeti odmah nakon tuširanja ili kupanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top