BIH

Šta sad možete unijeti u Hrvatsku koja je ušla u šengenski prostorNosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni. A vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni

Nakon ulaska u šengenski prostor evo šta sad možete unijeti u Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU i Schengena i zemalja trećeg svijeta.

Ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode, ali smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća. Te jaja, proizvoda od jaja i meda, piše portal Dnevnik.hr.

Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog porijekla” kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji krakovi, do dva kilograma po osobi.

Duhan, alkohol, riba, hrana za bebe

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda. Jedna osoba može unijeti 20kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva”. Ili jednu ribu po osobi.

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće i rezano bilje, potreban je fitosanitarni certifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Nadalje, dozvoljeno je najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga. Kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni. A vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni, navodi Dnevnik.hr.

Preko granice također možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto vol. alkohola ili dvije litre “pojačanog” vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

Kod unosa duhana moguće je prenijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 g duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema. Ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje zrakom ili morem.

Uz gorivo koje se nalazi u vašem spremniku, možete nositi najviše 10 litara goriva u prijenosnom spremniku. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste motornih vozila.

Šta sad možete unijeti u Hrvatsku

Ukoliko preko granice mislite nositi više od 10.000 eura u gotovini (ili u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, uključujući valute koje više nisu u optjecaju, ali ih banke prihvaćaju za konverziju) morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top