U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponovo je postavljeno pitanje obustave isplate primanja zastupnicima koji ne odlaze na zakazane sjednice, a to su parlamentarci iz stranaka iz RS-a.

Parlamentarne stranke iz RS-a su krajem jula odlučile da bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Od tada zastupnici iz RS-a nisu bili na sjednicama Zastupničkog doma osim kada su zastupnici SNSD-a bili samo na tački o smjeni ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića da bi glasali “za”. Delegati Doma naroda koji dolaze iz RS-a bili su na jednoj sjednici, onoj na kojoj se govorilo o aktuelnoj situaciji.

Zahtjev, što građana što pojedinih zastupnika, za ukidanje plaća zbog ovakvog ponašanja povlačio se nekoliko puta. Nedavno je ovo pitanje Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputio Zukan Helez, zastupnik SDP-a.

Međutim, poznato je da zakonske mogućnosti za takvo što nema.

Tek Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlametarne skupštine BiH govori o tome da zastupnik ima pravo i dužnost prisustvovati sjednici doma i sjednici komisija doma čiji je član. No Poslovnikom nije predviđena nikakva sankcija za nepostupanje po ovoj odredbi.

Ni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH ne navodi ovakvu situaciju, a ni Odluka o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i delegata u Parlamentu BiH.

Određena sankcija predviđena je samo Kodeksom ponašanja zastupnika i delegata, ali je ona skoro beznačajna.

Naime, ovaj etički kodeks kao lakšu povredu kodeksa navodi tri neopravdana izostanka sa sjednica tokom godine, a za takvu lakšu povredu kodeksa kao kazna je predviđena samo opomena.

U Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, koja je nadležna za primjenu Etičkog kodeksa, istakli su da nije ni bilo prijava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…