Poslodavci ni nakon odluke FERK-a nisu sigurni koliku će cijenu struje plaćati, te da li će se preko njihovih leđa prebijati dugovi stvoreni u energetskom sektoru

Prošle sedmice Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH – FERK donijela je odluku po kojoj referentna cijena električne energije iznosi 12,5953 feninga/kWh, a primjenjuje se od 1. marta 2022. Navodno su zbog zahtjeva Elektroprivrede za enormno povećanje cijena, ali i brojnih primjedbi poslodavaca i privrede, našli razumnu i korektnu cijenu, mada će i tih 25 posto, kako ističu privrednici, prouzrokovati izvjesne probleme.

TRI FAKTURE
Jasmin Muminović, direktor sarajevske firme Unioninvestplastika, kaže nam da još nisu dobili informaciju od EPBiH kao njen korisnik. Ističe da su cijene struje, koje su bili primorani potpisati po novim ugovorima, mnogo veće od procenta koji je određen odlukom FERK-a.

– Neizvjesno je šta će se dalje dešavati, jer još nemamo nikakvu povratnu informaciju da li će se cijene koje se već primjenjuju retroaktivno korigovati na neki drugi način. To povećanje smo itekako počeli osjećati kroz poslovanje, s obzirom na to da smo tri fakture dobili sa uvećanim cijenama za 80 hiljada maraka za august, septembar i oktobar. To je nešto što ne možemo pokriti iz našeg redovnog poslovanja i radimo u nadi da će se nešto konkretno riješiti, odnosno da će nam se povećanje koje smo platili na neki način vratiti, govori Muminović.

Brojne poslodavce muče iste brige – kako pokriti ogromno povećanje troškova.

Adis Delahmet, finansijski direktor firme EMKA Bosnia iz Goražda, navodi da je ova kompanija sa blizu 700 uposlenih jedan od velikih potrošača u BiH, gdje će povećanje cijena struje znatno utjecati na proizvodnju, mada su upitna i radna mjesta i smanjenje investicija.

– Zamislite kako će nas pogoditi povećanje koje najavljuju od 70 do 120 posto, jer ne postoji nijedan proizvod koji proizvodimo i prodajemo, a koji nema značajan udio struje u kalkulaciji. Indikativno je što niko ne dobija isto povećanje cijene, ne postoji neki sistem, odluka, nečija saglasnost. Metodologija nije kristalno jasna i transparentna. Nama mjesečno otprilike dođe 150.000 KM potrošnje električne energije. Razmišljamo o novoj hali, međutim, sve je pod znakom pitanja, kaže za Oslobođenje Delahmet.

Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH, smatra da bi za poslodavce najkorektnije bilo da se definira jedan maksimalan procent povećanja cijene električne energije, “jer je model EPBiH onaj koji njemu ide naruku”.

ISPLATIVIJE JE ČEKANJE
– Oni bi deset posto povećali malim potrošačima, ali na njihov rad cijena značajno ne utječe.

Ako imate firmu koja po radniku troši 50 KM struje mjesečno, povećanje od 20, odnosno 50 posto neće nešto pretjerano ugroziti, ali ako je tu jedan Mittal koji troši pet miliona mjesečno, odnosno 2.000 KM po radniku, i vi njemu sad povećate cijenu za 1.000 maraka, to je onda skroz druga priča. Vlada je ta koja treba donijeti odluku da li joj je važnije da EPBiH napravi ekstraprofit, jer su mu potrebne pare zbog problema s rudnicima, a tu su i dugovi, zaostaci, ili s druge strane da se ugrozi privreda, radna mjesta i dovede pod rizik povećanje cijena usluga građanima. Direktor Mittala je rekao da se njima po ovim cijenama ne isplati proizvoditi, jer će puno manji gubitak imati ako radnike pošalju kući i daju im pola plate, kaže Smailbegović.

FERK je, podsjećamo, donio odluku o izračunu zagarantovanih otkupnih cijena struje iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, a koja će biti dostavljena resornom ministarstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…