ZDRAVLJE

ŠTA JE ZDRAVIJE, PUTER ILI MARGARIN? KONAČNO RIJEŠENA DILEMA, SVE ZAVISI OD JEDNOG SASTOJKAPrije nekoliko godina bila je aktuelna polemika šta je zdravije – puter ili margarin?

Margarini na bazi biljnog ulja postali su popularni kada su ljekari počeli da shvataju koliko su zasićene masti opasne po zdravlje.

Neki margarini imaju nezdrave trans masti, dok za druge postoje različite tvrdnje koje mogu da djeluju prilično zbunjujuće na kupce. U međuvremenu, postojali su i oni koji su tvrdili da je puter “potpuno prirodan” izbor.

Šta kažu stručnjaci?

Američko udruženje za srce predlaže kupovinu namaza bez trans – masti umjesto običnog putera ili margarina. Izaberite namaz sa najmanjom količinom zasićenih masti i nula trans masti. Provjerite sastojke: ako piše da sadrži hidrogenizovana ulja, to znači da ima trans masti, iako to možda ne piše na deklaraciji.

Običan puter se pravi od kravljeg mlijeka ili kajmaka koji se muti dok ne dostigne polučvrsto stanje. Po definiciji, sadrži najmanje 80 posto mliječne masti po težini. Puter se pravi u slanim i neslanim varijantama, a jedna porcija putera sadrži 11 grama masti, dok je 7 posto zasićena mast koja začepljuje arterije. Također, sadrži 30 miligrama holesterola, što je 10 posto dnevne vrijednosti za čovjeka.

Svakako, najdravija opcija je da preskočite i puter i margarin. Stručnjaci preporučuju da koristite mononezasićene masti: maslinovo ulje ili biljno ulje. Koristite puter od avokada i orašastih plodova umjesto putera koji stavljate na sendviče. Na taj način obezbjeđujete unos masti, ali je to unos zdravih masti.

Koji god proizvod da odaberete, ograničite njegovu potrošnju. Ako vam je margarin potreban za spremanje kolača, savjet je da nabavite onaj koji ne sadrži trans masti jer margarini koji je sadrže, osim što su utiču na začepljenje pora, nezdrav je za cijeli ogranizam.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top