Tek nakon iznenadne smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, prilikom kobne rutinske operacije očnog kapka u privatnoj praksi, zdravstvena inspekcija hitno, po nalogu ministra, pregledava sve – kako to rade ordinacije Halimić, Bejtović i Rožajac, koje bi trebale da skrbe o našem zdravlju. Utvrđen je niz bezakonja u radu svih ovih specijalističkih ordinacija. U nizu nepravilnosti, dio je očito izbjegavanje poštivanja zakona, a dio rad s mogućim fatalnim posljedicama po ljudsko zdravlje.

U nizu nepravilnosti, dio je očito izbjegavanje poštivanja zakona, a dio rad s mogućim fatalnim posljedicama po ljudsko zdravlje.

Opšta anestezija je potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama (Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom -“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/ IS).

Decidno – operacije u specijalističkim ordinacijama mogu biti isključivo u lokalnoj anesteziji. Prvo je ovo kršenje zakona doktora Rožajca, doktorice Halimić i doktora/doktorice Bejtović.

Sve je bilo suprotno. Ali i skrivano.

Niti u ordinaciji dr. Halimić, koja je zakupila stomatološku salu dr. Bejtović, a iznajmila anesteziologa dr. Rožajca nema dokumentacije o hirurškim zahvatima u opštoj anesteziji.

Taj protokol nije ni vođen.

Drugo, najkobnije, kršenje zakona je da anesteziološki aparati nisu verifikovani. Saznajemo – nikada!

U prostoru gdje je malena Džena operisana, prema izvještaju zdravstvene inspekcije, zatečen je aparat za opštu anesteziju s monitorom. Ali, bez dokaza o ispravnosti, atestiranju i redovnom servisiranju.

Ispostaviće se da je aparat u vlasništvu doktora i doktorice Bejtović.

„Vjerovatno oni imaju tu dokumentaciju“, reći će dr. Rožajac inspektorima. No dokumentaciju nisu imali ni vlasnici anestezioloških aparata, Bejtovići.

Kako je anesteziološka oprema, vlasništvo Bejtovića, ugovorom su obavezni “da će redovno servisirati i atestirati anesteziološku opremu”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…