Ekomanipulacija (greenwashing) je s klimatskim promjenama sve učestalija. Šta je ekomanipulacija, kako je uočiti, kako izgleda, zašto je ona problem i kako je izbjeći?

Klimatske promjene su najveća opasnost po čovječanstvo te kompanije žele pokazati da i one razmišljaju o tom problemu. Zbog toga su brojni proizvodi označeni kao “prijateljski prema okolišu” (ecofriendly), “organski” (organic) ili “održivi” (sustainble).

Jeste pozitivno što kompanije nastoje biti što obazrivije prema okolišu, ali ponekad navedene oznake nisu istinite. Dešava se da ih proizvođači koriste kako bi sakrili probleme koje stvaraju. Nekima od njih je cilj navesti na zaključak da se kupuju proizvodi koji su “prijateljski prema okolišu”.

Šta je ekomanipulacija (greenwashing)

Ekomanipulacija je vrsta marketinga kojom se proizvod želi učiniti prihvatljivim i privlačnim onima koji brinu o okolišu. Kada kompanije štete okolišu, a istovremeno tvrde da brinu zbog klimatskih promjena, to se zove ekomanipulacijom.

U Međunarodnoj mreži za zaštitu prava potrošača nedavno su analizirali 500 web stranica te su za 40 posto njih utvrdili da sadržajem o prijateljskom odnosu prema okolišu ljude dovode u zabludu.

Ekomanipulacija je česta, ali kako je uočiti i kako ona izgleda

Različiti su oblici ekomanipulacije i nerijetko ju je teško identificirati. U nastavku pročitajte nekoliko primjera ove vrste manipulacije:

Ponekad zaista može biti teško napraviti razliku između činjenica i neistinitih informacija kada je riječ o ekomanipulaciji. Ne postoji jednostavan način kako uspjeti u tome.

BBC je izdvojio jedan stvaran primjer. Lanac restorana brze hrane McDonalds je 2018. objavio da više neće koristiti plastične slamke za jednokratnu upotrebu, odnosno da će koristiti papirne slamke. Godinu kasnije je otkriveno da se nove slamke nisu mogle reciklirati.

Zašto je ekomanipulacija problem

Ekomanipulacijom se čini da osoba kupujući određeni proizvod misli da čini dobru stvar po okoliš, a u stvarnosti to nije tako. Kupovina proizvoda koji je bio stvar ekomanipulacije može biti štetnija po okoliš i više nego što se to javno zna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…