Nova njemačka vlada, koju čini lijeva koalicija Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP), već je zabrinula Beograd.

U Srbiji postoji opravdana bojazan da su dosadašnji skoro pa idealni odnosi Berlina i Beograda prošlost. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivša kancelarka Angela Merkel od 2014. godine susreli su se čak 16 puta. Njemačka je bila najveći ekonomski, ali i politički saveznik Vučićevog režima. No, sada se može očekivati korjenita promjena pristupa prema autoritarnim evropskim režimima i reafirmacija vrijednosti na kojima je zasnovana Evropska unija, a Vučić se u to nikako ne uklapa.

Bivši srbijanski diplomata Zoran Milivojević je za RTRS kazao “kako će se odlazak Merkel sigurno osjetiti u Srbiji jer nova koalicija dolazi sa svojim vanjskopolitičkim ciljevima koji se do kraja ne poklapaju sa onim što smo imali u vrijeme vladavine demokrišćana”.

– Možemo očekivati veći pritisak na Beograd. Vi u Bosni i Hercegovini možete očekivati novu dinamiku njemačke politike, a Republiku Srpsku čekaju novi pritisci. Njemačka će se zalagati za afirmaciju uloge visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta – izjavio je Milivojević.

I prije zvaničnog preuzimanja vlasti, koalicija “Semafor” je u svom programu djelovanja najavila kako “podupire nastojanja oko trajnog mira u Bosni i Hercegovini na temelju očuvanja teritorijalne cjelovitosti i nadvladavanja etničkog odvajanja”.

Oštriji kurs Vlade Njemačke može se očekivati i kada su u pitanju Rusija i Kina, koje svaka na svoj način stoje iza projekta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u pokušaju razbijanja države.

Procjene analitičara su da će se Njemačka, prije svega Zeleni i FDP zauzimati za ljudska prava, progonjene Ujgure i Tibetance ili Hong Kong, ali i za slobodnu trgovinu i korektan pristup tržištu što neće nimalo obradovati Peking.

Istovremeno je nova ministrica ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock već imala nekoliko oštrih poruka Moskvi, posebno izrazivši protivljenje već izgrađenom plinovodu Sjeverni tok 2.

Ukoliko promijenjeni, oštriji kurs Berlina prema Beogradu, Moskvi, Pekingu, ali i Banjoj Luci bude podrazumijevao konkretnu i čvrstu podršku BiH, onda ćemo imati razloga za optimizam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…