Pojava i širenje omikron soja koronavirusa imat će implikacije na globalna ekonomska kretanja, samo je pitanje u kojem intenzitetu. Čim su vlade zbog omikrona počele otkazivati letove i zatvarati granice, ekonomisti su počeli prognozirati posljedice.

Ipak, prve prognoze nisu pretjerano loše. Ekonomisti općenito očekuju da će svjetska ekonomija relativno lako prebroditi svaki novi val koronavirusnih infekcija uzrokovanih omikron sojem, čak i ako je najnovija verzija virusa zamaglila ekonomske izglede neizvjesnošću, piše ugledni Financial Times.

Glavni razlog njihove relativno optimistične početne procjene je rastuća sposobnost svjetskih ekonomija da se prilagode prošlim ograničenjima koronavirusa, uz uvođenje intenzivnog vakcinisanja. Stoga je malo vjerovatno da će bilo kakav novi val virusa obuzdati rast inflacije, rekli su ekonomisti, iako bi kod lidera centralnih banka mogao probuditi sumnju u mudrost ranog pooštravanja monetarnih politika.

Među velikim brojem analitičara koji su početkom sedmice objavili svoje komentare i prognoze, bilo da su iz investicijskih banaka ili konsultantskih kompanija, svi su naglasili nesigurnost uzrokovanu sposobnošću omikron varijante da izbjegne postojeće vakcine, izazove tešku bolest i širi se brže od delta varijante. U isto vrijeme, međutim, malo je ko kazao da postoji potreba za obaranjem svojih trenutnih ekonomskih projekcija.

Paul Donovan, glavni ekonomist u UBS Global Wealth Managementu, rekao je da bi putovanja i turizam na nekim mjestima mogli biti teško pogođeni, ali to je općenito prilično mali dio ukupne ekonomske aktivnosti.

“Malo je vjerovatno da će omikron promijeniti širi ekonomski narativ u ovoj fazi”, dodao je.

Holger Schmieding, glavni ekonomist Berenberg banke, kaže kako se iz vala u val ekonomska šteta smanjivala. Ukazao je na kontrast između prvog i drugog evropskog vala pandemije.

“Dok je prvi oborio 15 posto ekonomske aktivnosti eurozone u drugom tromjesečju 2020., opća prilagodba životu s virusom dovela je do pada od samo 0,7 posto u bruto domaćem proizvodu u težem drugom valu početkom 2021.”, navodi Schmieding.

Nadalje, čak i ako omikron soj ima veću otpornost na trenutne vakcine, prevladava mišljenje da će imunizacija pomoći u smanjenju ekonomskog učinka.

Daniele Antonucci, glavni ekonomist u Quintet Private Bank, kaže kako razvijene zemlje sada mogu računati na visoke stope imuniziranog stanovništva, povećan kapacitet za razvoj i proizvodnju vakcina i saznanje da može prilično fleksibilno prilagoditi radne obrasce i općenito se prilagoditi svakom novom valu pandemije.

“Većina ekonomista vjeruje da bilo kakvo usporavanje ekonomske aktivnosti vjerovatno neće zaustaviti nedavni porast inflacije, posebno za robu gdje je potražnja nadmašila globalne ponude koje su potrgane poremećajima”, kaže Antonucci.

Iako prihvataju da postoji ogromna neizvjesnost, ekonomisti Goldman Sachsa producirali su četiri moguća scenarija za bilo koji predstojeći omikron val, uključujući i onaj koji je lažna uzbuna, da nova varijanta nije zaraznija od delte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…