Vlasti u Srednjobosanskom kantonu nisu ispoštovale rok za otklanjanje diskriminacije u obrazovanju zbog postojanja “dvije škole pod jednim krovom”, utvrđeno je presudom Ustavnog suda. Zbog neprovođenja ove i drugih presuda učenici širom BiH će jednu školsku godinu provesti u sistemu koga je presuda opisala segregacijskim. Borci za ljudska prava i međunarodne organizacije to opisuju opasnim zbog razvoja narativa podjela i mržnje kod mladih, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Uprkos presudama prema kojim se traži otklanjanje segregacije učenika u osnovnim i srednjim školama na osnovu njihove etničke pripadnosti, vlasti u Srednjobosanskom kantonu nisu na početku nove školske godine otklonile diskriminaciju koju su utvrdile sudije.

Presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine a potom i Vrhovnog suda Federacije, utvrđeno je da način na koji su organizovane škole u Srednjobosanskom kantonu u sistemu poznatijem kao “dvije škole pod jednim krovom” predstavlja kršenje zabrane diskriminacije. Tim je presudama naloženo Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovog kantona da tu diskriminaciju otklone.

Ali na početku nove školske godine presuda je ostala neprovedena.

Ministar obrazovanja Bojan Domić tvrdi da nije mogao mijenjati obrazovni sistem u toku školske godine, nakon što je Vrhovni sud Federacije presudu donio 31. augusta ove godine.

“Može biti samo na kraju jednog obrazovnog razdoblja, sada ostaje sve isto”, kaže on i najavljuje žalbu na presudu Ustavnog suda.

U međuvremenu je formirana radna grupa za provođenje presude. Domić navodi da će njeni članovi procjenjivati koji dijelovi presude se mogu provesti i da će učenici ovu školsku godinu završiti po ranijem planu i programu.

U Udruženju “Vaša prava” koje je pokrenulo apelaciju Ustavnom sudu napominju da vlasti moraju provesti presudu te da sami “moraju predložiti modalitete koji već postoje u BiH, poput onog u Brčko distriktu”.

“Mi ćemo podnijeti prijedlog za izvršenje presude, to je u konačnici naš argument koji smo koristili u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ako se presuda ne bude provodila, neka se odgovorna osoba mjesečno novčano kažnjava”, kaže Emir Prcanović, direktor organizacije “Vaša prava”.

Ova organizacija je još 2011. godine tužila Ministarstvo obrazovanja Srednjobosanskog kantona.

U tužbenom zahtjevu je pisalo da je “Ministarstvo obrazovanja Srednjobosanskog kantona, davanjem saglasnosti i organizovanjem škola na etničkom principu te donošenjem i implementacijom školskih planova i programa utemeljenih na etničkom principu, dozvolilo segregaciju učenika u osnovnim i srednjim školama na temelju njihove etničke pripadnosti čime je počinilo diskriminaciju”.

Lokalni sudovi odlučili su u korist Ministarstva, a potom je Vrhovni sud Federacije odbio reviziju tih presuda, objašnjavaju iz “Vaših prava”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…